Hoe je jouw kind zichzelf laat zijn 

Het was nog niet zo lang geleden heel normaal, dat je als kind het beroep uitoefent wat je ouders graag hadden willen doen. Het was ook normaal dat je ‘de zaak’ over ging nemen. In sommige culturen en families is dit nog steeds normaal, toch is dit ook een gemiste kans. 

Waar gaat het mis? 

Door telkens de jongere generatie bij de beroepskeuze verantwoordelijk te maken voor het vervullen van de wens van de ouder, doet bijna niemand namelijk wat het eigen hart zegt. Op deze manier houd je dat in stand. Het is veel belangrijker om te kijken naar waarom iemand dit wil. Zo kan de verbinding namelijk worden gevonden. Voorwaarde is wel dat er geen verplichting of bewuste of onbewuste dwang meespeelt.  

Rollenspel speelgoed 

Nog een manier om ervoor te zorgen dat een kind niet zomaar een beroep gaat beoefenen, omdat dit het verwachtingspatroon is: gebruik bijvoorbeeld rollenspel speelgoed. Zowel rollenspel speelgoed dat je normaliter (stereotype gedacht) aan een meisje zou geven, als ook rollenspel speelgoed dat normaal gezien wordt als ‘voor jongens’. Ga er zelf ook niet in sturen. Een kind voelt dit namelijk haarfijn aan.  

speelgoed-rollenspel

Wil je echt dat jouw kind dat gaat doen, wat hij, zij of hen gelukkig maakt? Geef dan ook hier jouw kind gewoon alle ruimte. Er is geen goed of slecht. Hooguit een ‘anders’. 

Over bescherming 

Hier komen we ook meteen bij het laatste punt. Een heel belangrijk punt. Als je namelijk jouw kind gaat sturen, omdat je jouw kind te veel wil beschermen tegen de boze buitenwereld, dan kan het kind ook niet goed zichzelf zijn.  

Het zal dan vermoedelijk veel langer duren voordat een kind, later op volwassen leeftijd zijn, haar of hen hart durft te volgen. Natuurlijk zijn er ook kinderen die ondanks pappa of mamma, altijd al hun hart volgen. Maar, ook daar is het niet fijn voor een kind. Het is niet fijn als je erop hamert, dat iets toch echt eigenlijk op jouw manier moet. Hierdoor zorg je namelijk voor een slechtere band met jouw kind.  

Al met al, is het soms best moeilijk om een kind zichzelf te laten zijn. Maar, met vallen en opstaan, zal het vast lukken. Extra tip: wees zelf ook een voorbeeld. Wil jij bijvoorbeeld Braziliaanse jiu jitsu beoefenen? Maar, is een vechtsport eigenlijk in jouw familie iets voor ‘lager geschoolde mensen’? Laat je dan daar niet door tegenhouden. 

Lees ook:  Je oude schoenen weer laten stralen

No Replies to "Hoe je jouw kind zichzelf laat zijn "