De rookmelder is verplicht, wat ga je ervan merken?

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op elke verdieping in je huis een rookmelder te hebben. Deze regel is landelijk ingevoerd en hier dien je je ook aan te houden. Er is al aangegeven dat er niet actief gecontroleerd gaat worden. Komt de gemeente of politie erachter dat jij je hier niet aan houdt? Dan kun je een flinke boete riskeren. Natuurlijk wil je dit zoveel mogelijk voorkomen en daarom is het handig om te weten wat er verandert met deze regel. Zo kun jij je er beter op voorbereiden en kun je mogelijke boetes voorkomen.

Wat verandert er precies met deze rookmelder verplicht regel?

In principe verandert er weinig met deze regel. De brandweer gaf namelijk altijd al dringend advies om rookmelders in huis te hebben. Nu is dit echter een verplichting geworden. Toch zal dit voor weinig mensen grote impact hebben. De meeste mensen hebben namelijk al rookmelders in hun huis. Nu moet je er alleen op letten dat je op elke verdieping een rookmelder hebt. Verder moet je er natuurlijk voor zorgen dat deze het doen. Ook dit is makkelijk op te lossen. De meeste rookmelders werken namelijk op batterijen. Je hoeft deze maar een keer in de zoveel tijd te vervangen.

Kan ik ook een brandmelder gebruiken?

Niet iedereen weet het verschil tussen een brandmelder en rookmelder. Dit is dan ook goed te merken aan de vele vragen die hierover op het internet gesteld worden. Deze onduidelijkheden zijn onnodig omdat er vrijwel geen verschil is tussen een brand en rookmelder. Beide gaan namelijk af in het geval van veel rookvorming. Daar zijn ze ook voor gemaakt. Waar wel een verschil in zit is in een koolmonoxide melder. Deze melder gaat namelijk niet af door rook, maar door de giftige stof koolmonoxide. Deze stof ontstaat bij het langdurige gebruiken van een kachel, het laten lopen van een motor of het hebben van een lek in je gas haard. Gelukkig kun je vergiftiging tegen gaan door regelmatig de boel goed door te laten luchten.

Wat kost mij deze regeling?

Tot slot misschien wel de belangrijkste vraag betreffende deze regeling namelijk : “wat gaat mij dit kosten?”. Als je geen mega huis hebt met meer dan 3 verdiepingen , hoef je je niet veel zorgen te maken. Een setje rookmelders (3 stuks) heb je namelijk al voor 2 tot 3 tientjes. De batterijen die je ervoor nodig hebt kosten je een paar euro. Al met al moet je rekening houden met een maximaal bedrag van 35 euro voor de basis rookmelders (en op basis van een huis met 3 verdiepingen). Wil je de luxere rookmelders of heb je meer verdiepingen? Dan kan het wat duurder worden.

Lees ook:  Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende type telefoonhoesjes?

No Replies to "De rookmelder is verplicht, wat ga je ervan merken?"