De capaciteiten van mensen testen

De scholing van medewerkers zegt niet altijd alles over de capaciteiten van een medewerker. Het is voor zowel de werkgever als de werknemer interessant om erachter te komen wat de capaciteiten van de medewerker zijn. Het kan namelijk zijn dat bepaalde capaciteiten van een medewerker niet benut worden. Dit is zowel voor de werkgever als de werknemer een gemis. Mocht een medewerker namelijk goede capaciteiten hebben op het gebied van taalvaardigheid dan kunnen de werkzaamheden van de medewerker verbreed worden. Dit zou dan in de praktijk bijvoorbeeld het mailcontact met klanten kunnen zijn. Voor de werkgever bespaart dit de loonkosten van een nieuwe medewerker. Voor de werknemer betekent meet afwisseling van de werkzaamheden. Over het algemeen wordt dit als zeer positief ervaren door medewerkers.

De medewerkers

De capaciteiten van een medewerker kunnen een in kaart worden gebracht aan de hand van een capaciteitentest. Er zijn verschillende capaciteitentest. Zo is er een algemene capaciteitentest. Naast deze algemene test zijn er ook nog tests die ingaan op specifieke capaciteiten. Door gebruik van te maken van deze specifieke test kan en er dieper worden ingegaan op één bepaalde capaciteit. Dit kan bijvoorbeeld reken- of taalvaardigheid zijn. Het voordeel van deze testen is daarnaast dat deze kunnen worden afgestemd op het niveau van de medewerker.

Vooraf testen van nieuwe medewerkers

De capaciteitentest kan ook worden gebruikt op studenten, leerlingen of medewerkers vooraf te testen. Aan de hand van de resultaten van deze test kan een onderwijsorganisatie of een bedrijf bepalen of de kandidaat geschikt is. Een ander groot voordeel van een test vooraf is dat instellingen en bedrijven of kandidaten beter kunnen presteren dan dat ze eigenlijk doen. Door deze nieuwe leerling of medewerker op de juiste manier te motiveren kan een beter resultaat behaald worden. Bij deze testen kan overigens ook worden getoetst op het presteren onder druk. Voor sommige instellingen of bedrijven is dit heel belangrijk. Het presteren onder druk is bijvoorbeeld een fundamentele vereiste voor de functie binnen het bedrijf. Wanneer iemand niet kan presteren onder druk dan is deze persoon waarschijnlijk niet geschikt voor de functie. Het bedrijf kan dan beter verder zoeken naar een andere medewerker.

Lees ook:  Burgerparticipatie via een app

No Replies to "De capaciteiten van mensen testen"


    Got something to say?

    Some html is OK