Zo maak je hardlopen leuker!

Merk je dat het hardlopen wat saai begint te worden? Dan kan dat de motivatie om ermee door te gaan, om zeep helpen. Natuurlijk is stoppen een optie, maar de vraag is of je dit bij een andere sport ook niet ervaart na een bepaalde tijd. Een andere mogelijkheid is: kijken naar hoe je het hardlopen leuker kunt maken. Benieuwd naar de opties? Lees ze hier. 

Varieer met de route 

Wat je ziet is dat veel mensen altijd hetzelfde rondje lopen. Dat zorgt voor een bepaalde voorspelbaarheid. Het is veel leuker om verschillende routes te lopen. Zo heb je ook elke keer wat anders te zien. Waar je wel aan moet denken is, dat je daardoor mogelijk sneller blessures krijgt. Het kan best zijn dat je hele hardloopstijl is aangepast op de route. Luister dus goed naar je lichaam als je bijvoorbeeld ineens gaat hardlopen op een onverhard pad, terwijl je normaal altijd op een verhard pad loopt.  

trainen-met-weerstandbanden-2

Varieer met de training 

Vaak gaat iemand continue bijvoorbeeld twee keer in de week 5 kilometer hardlopen. En, dat is het dan. Dit is alleen helemaal niet afwisselend. De kans dat je bovendien steeds beter gaat lopen, minimaliseer je ook hiermee. Hoe moet het dan wel? Zorg voor afwisseling. Volg bijvoorbeeld elke keer een ander soort training. Denk dan aan bijvoorbeeld 1 keer in de week een bepaalde afstand wandelen, 1 keer een intervaltraining en een andere keer een lange afstand hardlopen. 

Bij een intervaltraining wissel je een bepaalde tijd hardlopen telkens af met wandelen of rustig joggen om op adem te komen. Met name de intervaltraining is erg goed om te leren sneller hard te lopen. 

Zorg voor de juiste spullen

Denk aan bijvoorbeeld goede schoenen, fijne kleding en –  indien van toepassing – , een goede sportbeha. Het is heel vervelend hardlopen als je last van je borsten hebt.

Trainen met weerstandsbanden 

Je kunt ook oefeningen doen om je lichaam te versterken. Het voordeel van trainen met weerstandbanden is dat het niet zo blessuregevoelig is. Trainen met weerstandbanden wordt dan ook vaak gedaan tijdens een revalidatie. Maar ook in normale situaties kun je prima trainen met weerstandbanden. Het is weer eens wat anders dan normaal rekken, strekken en hardlopen. 

Geen zin? 

Niemand zegt dat je hardlopen moet. Het is wel zo dat je de eerste maand soms even moet doorbijten. Daarna kun je een soort hardloopverslaving krijgen. Dan wil je lichaam gewoon lopen. Is het niet jouw sport? Probeer ook gerust eens wat anders. Niet iedereen vindt hardlopen leuk.

Lees ook:  Hoe gebruik je (veilig) een skidrager?

No Replies to "Zo maak je hardlopen leuker!"