Terwijl TenneT al druk in de weer is met batterijen voor het opvangen van schommelingen in het elektriciteitsnetwerk, zijn sommige consumenten al bezig met nadenken over thuisbatterijen. Het gebruik van zonne-energie wordt steeds populairder als een duurzame en milieuvriendelijke manier om elektriciteit op te wekken. Maar is het echt de moeite waard om een thuisbatterij te installeren? In dit artikel zullen we kijken naar de verschillende aspecten van thuisbatterijen en of de kosten opwegen tegen de voordelen.
Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij, ook wel bekend als een energieopslagsysteem, werkt door de overtollige energie die door zonnepanelen wordt opgewekt, op te slaan voor later gebruik. Op momenten dat de zon niet schijnt, kan de opgeslagen energie worden gebruikt om het huis van stroom te voorzien.
Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen beschikbaar, maar de twee meest voorkomende types zijn loodzuurbatterijen en lithium-ionbatterijen.
- Loodzuurbatterijen zijn een van de oudste vormen van thuisbatterijen. Ze zijn relatief goedkoop, maar hebben een beperkte levensduur en vereisen regelmatig onderhoud.
- Lithium-ionbatterijen zijn moderner en worden vaak gebruikt in elektronische apparaten. Ze hebben een langere levensduur en vereisen minder onderhoud dan loodzuurbatterijen, maar zijn over het algemeen duurder in aanschaf.
Voor- en nadelen van een thuisbatterij
Een van de grootste voordelen van een thuisbatterij is de mogelijkheid om zelf opgewekte energie op te slaan voor later gebruik. Dit verhoogt de zelfvoorzienendheid van huiseigenaren en vermindert hun afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.
Met een thuisbatterij kunnen huiseigenaren ook energie opslaan voor noodgevallen, zoals stroomstoringen of natuurrampen. Dit geeft hen een gevoel van veiligheid en controle over hun energievoorziening.
Een van de grootste nadelen van thuisbatterijen zijn de hoge initiële kosten. Zelfs met de besparingen op de lange termijn, kunnen de kosten van aanschaf en installatie voor sommige huiseigenaren een struikelblok vormen. Het levert niet genoeg op om uit de kosten te komen, geeft Milieu Centraal aan.
Hoewel lithium-ionbatterijen een langere levensduur hebben dan loodzuurbatterijen, zullen ze uiteindelijk nog steeds moeten worden vervangen. Dit kan een extra kostenpost zijn die huiseigenaren in gedachten moeten houden.
Wanneer is een thuisbatterij de moeite waard?
Voor veel huiseigenaren is de belangrijkste overweging of de kosten van een thuisbatterij zich op de lange termijn zullen terugbetalen. Dit hangt af van factoren zoals de energieprijzen, de grootte van het zonnestroomsysteem en het energieverbruik van het huishouden.
Huiseigenaren die veel energie verbruiken tijdens piekuren, kunnen meer profiteren van een thuisbatterij omdat ze hun eigen opgeslagen energie kunnen gebruiken in plaats van duurdere netstroom af te nemen. Toch is het advies van Milieu Centraal op dit moment nog: niet doen als het je om het terugverdienen gaat. Je haalt het er niet uit.
Zonnepanelen in Bunde
Overweeg je zonnepanelen in Bunde, of ergens anders in het land? Check dan of je – als je een elektrische auto hebt – of je de autoaccu ermee kan connecten. Zo heb je al een eigen batterijopslag.