Wat is een moer?

Ben je aan het klussen maar weet je niet welke moer je nodig hebt? Dan is het handig om eens wat meer te leren over de moer. Begin eens bij het begin. Wat is een moer eigenlijk. Ben jij daar eigenlijk wel benieuwd naar? Lees dan verder. Dat huis renoveren, komt later nog wel eens een keer aan bod. Eerst maar eens vakkennis opdoen.

moeren-2

Definitie van moeren 

Moeren zijn metalen, kunststoffen of houten ringen. Meestal heeft een moer een vierkante of zeshoekige omtrek. Daarbij hebben ze ook een holte die schroefdraad bevat. Dat is natuurlijk bedoelt voor bijvoorbeeld een schroef. Als het dan bijvoorbeeld het schroefdraad is van een bout dan kun je kun je op die manier twee voorwerpen met elkaar verbinden.  

Er zijn ook nog enkele bijzondere moeren. De kartelmoer is daar bijvoorbeeld één van. Deze kartelmoer heeft een gekartelde buitenrand. Daarnaast is er ook nog onder andere de vleugelmoer die is voorzien van de zogenaamde welbekende vleugeltjes. Die vleugeltjes zijn er zodat je de moer makkelijk kan vastdraaien met de vingers. Verder is er ook nog een vierkante moer. Die gebruikt men voornamelijk bij slotbouten. Nog twee anderen zijn de inschroefmoer en de inslagmoer. Die zijn specifiek voor het bevestigen van bouten aan hout. 

Moer maten 

In Nederland gebruikt men milimeters voor de maten van de moer. Hiermee wordt de diameter aangegeven van de schroef of bout die erbij hoort. Die dus in de moer past. Milimeters als maat is ook wereldwijd gezien de algemene norm. Alleen in de VS en nog een paar andere landen werken ze nog met de inchmaat.  

Geschiedenis 

Er is vooral veel onduidelijkheid als het aankomt van de geschiedenis van de moer. Al 400 jaar voor Christus, waren er belangrijke ontwikkelingen als proloog. Maar, pas in de laatste 150 jaar schijnt het pas tot de ontwikkeling van de bout en moer hebben geleid. Er is ook een artikel van ene Frederick E. daarin zegt hij dat het begin in de vijftiende eeuw ontstond. Bij heeft het daarbij op een boek uit die tijd waarin schroeven werden omschreven. Maar een schroef is natuurlijk nog een moer…Hoewel de waarheid wellicht niet meer valt te herleiden, hebben we gelukkig nu wel moeren. 

 

Lees ook:  Dames, vinden jullie dit niet vervelend?

No Replies to "Wat is een moer?"