Duurzame isolatiematerialen

Het isoleren van een woning is belangrijk voor het milieu en uw portemonnee

Wij doen de laatste jaren veel om de natuur te beschermen. We willen de opwarming van de aarde tegengaan om te voorkomen dat er grote rampen gaan gebeuren in de nabije toekomst. We hebben nu u al te maken met de vele bosbranden en hevige stormen die jaarlijks veel schade aanrichten. Wat ook een groot gevaar, door de opwarming van de aarde is dat het ijs op aarde steeds verder zal smelten. Daardoor zullen er grote delen van de aarde onder water lopen en dat willen we allemaal voorkomen. Om dit allemaal te beperken, gebruiken we nu zoveel mogelijk grondstoffen die de aarde niet nadelig beïnvloeden. Dat doen we ook bij het bouwen van woningen. We gebruiken niet alleen zoveel mogelijk gerecycled hout, maar ook op het gebruik van de isolatiematerialen wordt gelet. We gebruiken tegenwoordig zoveel mogelijk de duurzame isolatiematerialen. Er worden steeds weer nieuwe duurzame isolatiematerialen ontwikkeld, waarbij de een nog betere kwaliteiten heeft dan de ander.

 

Voordelen van de duurzame isolatiematerialen

Bij de productie van de duurzame isolatiematerialen wordt er minder CO2 uitgestoten. Dat is goed voor de natuur en het milieu. In de praktijk wordt er tijdens het bouwen van bijvoorbeeld een woning zoveel mogelijk gerecycled materiaal gebruikt. Daardoor is er minder afval en dat is goed voor de natuur. Wanneer we naar duurzame isolatiematerialen kijken, kan katoen isolatie hergebruikt worden. Een belangrijk bijkomend voordeel van duurzaam isoleren is dat er minder warmteverlies in een woning is. Daarom zal er ook minder gestookt worden om de ruimtes in de woning te verwarmen. Doordat er minder gestookt hoeft te worden, zal er ook minder vuile uitstoot van de gassen zijn. Het is belangrijk dat er luchtdicht wordt gebouwen, maar de woning moet wel dampopen blijven. De ruimte in een woning moet worden gelucht in verband met de gezondheid.

 

Het gebruik van duurzame isolatiematerialen

Wanneer u gaat bouwen, dan zult u over het isolatiemateriaal dat u gaat gebruiken goed moeten nadenken. Toch zal ook bij u de keuze snel gemaakt zijn. Wanneer u het wooncomfort en de snelle terugverdientijd afweegt ten opzichte van de klassieke isolatiematerialen, is de keus snel gemaakt. De duurzame isolatiematerialen hebben een technische meerwaarde wat een hogere investering rechtvaardigt. Er zijn tegenwoordig al veel duurzame isolatiematerialen die naast het goed isoleren ook dienen als geluidsisolatie. Door een effectieve geluidsisolatie zal het wooncomfort toenemen. Het is prettig wanneer u in de huiskamer zit en van het verkeer op straat niet hoort. Wat u wel moet doen als u gaat bouwen zijn de verschillende isolatiematerialen ten opzichte van elkaar af te wegen. Er zijn veel soorten isolatiematerialen waarbij de een nog betere eigenschappen heeft dan de ander.

 

Toegepaste duurzame isolatiematerialen

Vlas is een thermisch en akoestisch isolatiemateriaal dat vaak voor wanden, vloeren, daken en plafonds wordt toegepast. Vlas is van oorsprong een goede stof waarmee geïsoleerd kan worden. De stof neemt tot wel 20% van het eigen gewicht aan vocht op. Door deze eigenschap zal de warmte worden binnengehouden tijdens de wintermaanden en het zal lekker koel blijven tijdens de warme zomermaanden.

Lees ook:  Goedkope boxsprings van goede kwaliteit

Houtvezels worden vaak als duurzame isolatie gebruikt bij daken en muren. De thermische en akoestische isolatie is goed. 

Schapenwol wordt tegenwoordig ook vaak als isolatiemateriaal gebruikt. Het heeft niet alleen een goed isolerend vermogen, maar is ook brandwerend. Het is daarbij bestand tegen schimmels en water. 

Naast deze stoffen worden er nog veel andere gebruikt waaronder: cellulose, hennep, gerecycled katoen, kurk, lee en stro

Door een van deze stoffen te gebruiken is het mogelijk om dampopen te bouwen. Voordat u besluit welke duurzame isolatie u wilt gaan gebruiken, is het verstandig om alle duurzame isolatiematerialen naast elkaar te leggen en daar voor u de beste uit te kiezen. Komt u er zelf niet uit, omdat u door de bomen het bos niet meer ziet, moet u zich goed laten voorlichten door een expert. 

 

No Replies to "Duurzame isolatiematerialen"