Vastgoed in eigen beheer

Het uitbesteden van je vastgoedbeheer heeft vele voordelen. Met name als je enkel op zoek bent naar een passief inkomen, dan zul je niet aan een beheerder van je beleggingspand(en) ontkomen. Vanzelfsprekend kun je het beheer ook zelf doen. Zeker voor beginnende vastgoedbelegger is het verstandig om de eerste jaren het vastgoedbeheer zelf te doen. Zo leer je namelijk het beste wat er allemaal bij komt kijken en je kunt dan uit eigen hand ervaren of dit iets is wat je zelf wilt doen óf dat je het toch liever doet uitbesteden.

Randvoorwaarden voor eigen vastgoedbeheer

Wanneer je het beheer zelf wilt uitvoeren, zijn er een aantal randvoorwaarden waar je beleggingspand(en) aan moet(en) voldoen. Wij zien de volgende voorwaarden als het belangrijkst:

  • Beleggingspanden in de buurt. Zorg ervoor dat je beleggingspand(en) maximaal 30 minuten van je eigen woning af liggen. Het is namelijk niet aan te raden om iedere keer meer dan een uur te moeten reizen, als er zich weer een klein probleem in je pand voordoet.
  • Beleggingspanden in goede staat van onderhoud. Je zult altijd nog wel een melding krijgen van een (klein) probleem, ook al is je beleggingspand in goede staat van onderhoud. Echter is het bij een beleggingspand met achterstallig onderhoud bijna letterlijk dweilen met de kraan open.
  • Een beperkt aantal beleggingspanden. Op het moment dat je meer dan drie beleggingspanden bezit, wordt het steeds moeilijker om de activiteiten met betrekking tot deze panden onder passief beheer te laten vallen. Dit kan vervolgens gevolgen hebben voor de hoeveelheid belasting dat je moet betalen.

Het opbouwen van een netwerk

Het hebben van een goed netwerk is uitermate belangrijk op het moment dat je het vastgoedbeheer zelf wilt doen. Dit kan namelijk het verschil maken tussen veel tijd kwijt zijn en weinig tijd kwijt zijn aan het beheer. Het opbouwen van een goed netwerk is als vastgoedinvesteerder één van de belangrijkste zeken die je moet doen. Met name op het gebied van goede vakmannen (of vrouwen). Denk hierbij aan:

  • Elektricien(s);
  • Loodgieter(s);
  • Tegelzetter(s);
  • Aankoop- en verhuurmakelaar(s).
Lees ook:  Welke vormen van offline reclame zijn er? 

No Replies to "Vastgoed in eigen beheer"