We kunnen er niet omheen. Steeds meer banen zullen worden geautomatiseerd of gerobotiseerd. Een uitgebreid rapport van het World Economic Forum voorspelt dat tegen 2022 ongeveer 42% van het werk machinaal zal worden gedaan. In veel artikelen over robotica wordt melding gemaakt van werkloosheid en de angst van werknemers om vervangen te worden. Maar klopt dit? Moeten werknemers robotica niet toejuichen en innovatie accepteren?
Fabels
Kranten, columnisten en blogpagina’s richten zich elke week op de “Vierde Industriële Revolutie”. Verrassend genoeg zijn de trends in het rapport anders. Trouw publiceerde in april een artikel met de titel kop; robotica zal de helft van het werk beïnvloeden. Deze titel veroorzaakte veel angst bij medewerkers die robotica als een bedreiging zagen. Tegelijkertijd meldden andere media dat robotica meer werkgelegenheid zal creëren, wat het tegenovergestelde is van dezelfde ontwikkeling. Misschien is de waarheid tussenliggend, maar het is begrijpelijk dat medewerkers niet zo positief zijn over de huidige ontwikkeling. Helaas, want robotisering biedt medewerkers kansen en verrijkt hun werk.
Samenwerken met robots
Een interessante ontwikkeling in robotica is de opkomst van collaboratieve robots (afgekort cobots). In vergelijking met traditionele robots hebben collaboratieve robots meerdere voordelen en unieke eigenschappen die volledig aansluiten bij de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Collaboratieve robots (zoals de naam al doet vermoeden) zijn gemaakt om samen te werken met mensen. Deze robots zijn erg gevoelig en zullen daarom de aanraking en de omgeving voelen. Ze hoeven niet achter een grote slagboom te staan ​​en de kans op ongevallen is klein.
Werknemer en cobot
De kenmerken van productiewerk zoals verpakkingen, aanvullend materiaal of assemblagelijnen zijn “eentonig” en “repetitief” Dergelijke werkzaamheden zijn meestal de oorzaak van RSI (Repetitive Strain Injury). Een aandoening die wordt veroorzaakt door het vaak uitvoeren van dezelfde oefening.
Door het werk van de productiemedewerkers door de robot uit te voeren, kunnen de productiemedewerkers zich richten op andere taken. Taken die creatief en oplossingsgericht denken vereisen, zoals onderhoud of kwaliteitsinspectie.
Door medewerkers creatieve en oplossingsgerichte taken te geven, kan het werk dat ze doen verrijken en bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Daarnaast kun je diversiteit en flexibiliteit inspireren om een ​​aantrekkelijke werkomgeving te creëren. Factoren zoals deze maken werknemers gelukkiger op het werk, meer betrokken bij het werk en verbetert de werkefficiëntie.
Vond je deze blog interessant? Lees dan ook: Lithiumbatterijen in de ICT: een nieuwe norm voor energieopslagÂ
Got something to say?