Wat is een PTSS?

PTG is een reactie die je kunt hebben na een schokkende of traumatische gebeurtenis. Veel mensen raken na zo’n gebeurtenis in diep dal en zullen dan ook snel een posttraumatische stress stoornis (PTSS) krijgen. Stress gevende situaties zijn bijvoorbeeld mishandeling, ernstig lichamelijk letsel of levensbedreiging. Iedereen kan zomaar getroffen worden door PTTS en dit zorgt is veel gevallen in belemmering van dagelijkse activiteit.

Wat is een PTSS

 

Hoe herken je een posttraumatische stressstoornis?

Een van de meest voorkomende symptomen bij mensen met een posttraumatische stressstoornis is het onvrijwillig binnenlaten van vervelende herinneringen als flashbacks en nachtmerries op een reguliere basis. Zij worden dan op een negatieve manier constant herinnert aan bepaalde situaties, mensen, gesprekken of plaatsen. Erg vaak hangen deze samen met de traumatische gebeurtenis.
Veel patiënten kampen met een hogere spanning en reactiviteit dan voorheen. Dit leidt tot een buitengewoon hoog aantal schrikreacties. Ook wat vaker voorkomende zaken als slaap- en concentratieproblemen, prikkelbaarheid en roekeloos gedrag behoren tot de symptomen van PTSS.
Dit zijn de gebruikelijke symptomen die patiënten ervaren na een traumatische gebeurtenis. Gelukkig kan een meerderheid van deze mensen  de gebeurtenis prima te boven komen door steun van hun directe omgeving. Er is nog niet helemaal bewezen of behandelingen in deze fase al doeltreffend zijn.

 

 

Posttraumatische groei

Posttraumatische groei is dus een positieve reactie die je kunt hebben na een traumatische ervaring. Mits je een goede veerkracht hebt is een traumatische ervaring te verwerken en veel mensen komen zelfs beter in het leven te staan. Dit zijn vaak ook mensen met duidelijke persoonlijkheidskenmerken. Denk hierbij aan optimisme, positieve grondstemming en open kunnen staan voor nieuwe ervaringen. Bij deze mensen is de kijk op het bestaan totaal veranderd en met een frisse mindset zien ze het leven weer tegemoet. Er vinden veel positieve veranderingen plaats tijdens de posttraumatische groeifase. Voorbeelden hiervan zijn: dagelijks meer waardering voor het leven, meer waarde hechten aan interpersoonlijke relaties, gevoel van meer kracht hebben in je lichaam, andere prioriteiten stellen dan normaal en een over het algemeen spiritueler leven leiden. Niet voor niets word posttraumatische groei omschreven als ‘het gevoel van positieve veranderingen na het ervaren van een traumatische gebeurtenis’.

Lees ook:  Ben jij op zoek naar lactose vrije producten? Twee tips

No Replies to "Wat is een PTSS?"


    Got something to say?

    Some html is OK