Posttraumatische groei in de vorm van een boek

Anja Jongkind en Greet Vonk zijn sinds 2013 beide werkzaam bij Et Emergo. Een ontwikkelingscentrum dat landelijk actief is. Sinds de twee zijn gaan samenwerken hebben ze een PTG-coaching programma opgezet. Deze PTG-coaching bestaat grotendeels uit het opzetten en geven van workshops, lezingen, trainingen en inspiratielessen op het gebied van posttraumatische groei. Samen hebben zij het boek ‘PostTraumatische Groei, sterker door ellende’ uitgebracht. Een inspirerend boek volgestopt met alle kennis die Anja Jongkind en Greet vonk hebben opgedaan tijdens hun loopbaan. Het boek is bedoeld om mensen te helpen die last hebben (gehad) van een donkere periode of met zichzelf in strijd zijn om hier sterker uit te komen. Het boek is voor €24,99 te koop op onder andere bol.com

 

traumatiserend voorval

 

 

Traumatiserend voorval

Je hoort het vast geregeld in je directe omgeving. De buurman raakt zijn baan kwijt, je nichtje word gepest op school en komt in een depressie terecht of een jongen uit je voetbalteam moet een zware operatie ondergaan en kan waarschijnlijk nooit meer voetballen. Allemaal vervelende gebeurtenissen die invloed hebben op je toekomst. Op dat soort momenten denk je waarschijnlijk bij jezelf dat dit soort dingen bij jou toch niet gebeuren, maar jij kan zomaar de volgende zijn. De een kan niet zo goed met zo’n gebeurtenis omgaan als de ander. Wist je dat veel mensen na een vergelijkbare gebeurtenis jarenlang op een traumatische manier last blijven hebben?

 

Sterker door ellende

Er zijn een heleboel gebeurtenissen die je leven erg kunnen beïnvloeden. Dit kan een onprettige ziekte zijn, een zware operatie of bijvoorbeeld een burn-out of depressie. Het mooie aan dit soort heftige situaties is dat ze ervoor kunnen zorgen dat leven uiteindelijk in positieve zin helemaal kan veranderen. De naam ‘sterker door ellende’ klinkt dan ineens zo gek niet meer, het kan echt. Waarom zou je jezelf voor altijd kwetsbaar blijven opstellen na een ellendige periode? Je kunt juist groeien! Dit is het zelfs het perfecte moment ervoor. De wetenschappelijke term voor deze evaluatie is posttraumatische groei (PTG). Uiteraard zijn er mensen nodig met kennis over psychologische en emotionele ontwikkelingen die patiënten zo goed mogelijk kunnen begeleiden om uit deze denkbeeldige put te komen.

 

Lees ook:  Hoe werkt detachering?

No Replies to "Posttraumatische groei in de vorm van een boek"


    Got something to say?

    Some html is OK