Naar de mondhygiënist of tandarts?

Er is duidelijk een verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist. Sommige behandelingen kunnen dan wel op elkaar lijken, maar uiteindelijk heb je beide zorgprofessionals nodig.

 

Wat doet een tandarts?

De tandarts kijkt tijdens de periodieke controle naar de gezondheid van je gebit. Er wordt gekeken naar verschillende zaken zoals de aanwezigheid van gaatjes, ontstekingen en/of de tanden en kiezen vast staan. Als een tandarts constateert dat tanden of kiezen scheef groeien, zal hij of zij je doorverwijzen naar de orthodontist.

Naast de controle voert de tandarts ook gebitsrestauratie uit. Hierbij kan je denken aan een kroon of brug maar ook aan een kunstgebit. Verder zijn er nog vele andere werkzaamheden zoals het vullen van gaatjes en een wortelkanaalbehandeling. Ook kan de tandarts je tanden bleken. Een tandarts zorgt er dus eigenlijk voor dat een gebit weer mooi en gezond uit ziet.

 

Wat doet een mondhygiënist?

Een mondhygiënist richt zich meer op de gezondheid van het tandvlees. Gezond tandvlees is namelijk bepalend voor het behoud van tanden en kiezen.

In tandplak zitten bacteriën die na enige tijd tandsteen veroorzaken. Tandplak blijft vaak achter op de tandvleesrand. De bacteriën kruipen in het randje tussen tandvlees en tand. Het tandvlees kan dan rood en geïrriteerd worden en opzwellen. Als hier niks aan gedaan wordt, kunnen de bacteriën steeds dieper en dieper kruipen en ontstekingen veroorzaken. Hierdoor kunnen de tanden en kiezen losser komen te staan. Als hier nog altijd niks aan gedaan wordt verergerd het probleem alleen maar, met als resultaat dat tanden en kiezen gaan uitvallen.

mondhygienist Zoetermeer

 

Tandarts en mondhygiënist werken zeker samen

Het kan zijn dat de tandarts, tijdens jouw controle, tandsteen ontdekt. Dit zal die dan zeker weghalen. Als er veel tandsteen aanwezig is, zal de tandarts je doorsturen naar de mondhygiënist.

Maar het kan ook zijn dat je bij de mondhygiënist in Zoetermeer bent, en dat er hier ontdekt wordt dat je gaatjes, een cyste of een wortelpuntontsteking hebt. Dan zal de mondhygiënist in Zoetermeer je doorverwijzen naar jouw tandarts.

 

Vergoed door zorgverzekering?

Wanneer je een aanvullende verzekering, dus tandartsverzekering hebt zullen de behandelingen vergoed worden door de zorgverzekeraar. Bij kinderen tot 18 jaar worden dit soort behandelingen uit de basisverzekering vergoed.

Lees ook:  Stoppen met pleasen in een relatie

No Replies to "Naar de mondhygiënist of tandarts?"