Is mijn kind kleurenblind?

Kleurenblindheid is een genetische aandoening die meer mannen dan vrouwen treft. Er zijn veel voorkomende symptomen van kleurenblindheid, waaronder moeite met het onderscheiden van bepaalde kleuren, verschillende kleuren als hetzelfde zien en het helemaal niet kunnen zien van een kleur. Komt bij u nu de vraag “is mijn kind kleurenblind?” op? Lees dan vooral verder, want er zijn een aantal manieren om daar achter te komen.

Symptomen van kleurenblindheid

Kleurenblindheid kan problemen veroorzaken bij het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals het kunnen lezen van verkeersborden of het onderscheiden van kledingkleuren. In sommige gevallen kunnen mensen met kleurenblindheid ook problemen hebben met hun centrale gezichtsvermogen. Mogelijke symptomen van kleurenblindheid zijn:

  • Kleuren anders zien dan ze in werkelijkheid zijn, zoals groen dat rood lijkt of paars dat blauw lijkt.
  • Moeite hebben om bepaalde kleuren van elkaar te onderscheiden, zoals blauw en groen of roze en rood.
  • Alle kleuren uitgewassen zien, zodat de verschillende tinten moeilijk te zien zijn.

Testen op kleurenblindheid

Er zijn een paar manieren om op kleurenblindheid te testen. Eén manier is de Ishihara kleurentest. Deze test maakt gebruik van een reeks platen met gekleurde stippen in verschillende patronen. Mensen met normaal gezichtsvermogen kunnen het cijfer of de letter in het stippenpatroon zien, terwijl mensen met kleurenblindheid een ander cijfer of een andere letter zullen zien.

Een ander type test is de Farnsworth-Munsell 100 Hue Test. Deze test meet hoe goed iemand onderscheid kan maken tussen verschillende kleuren. Er wordt iemand een paneel met 100 tinten getoond, waarna hem wordt gevraagd te bepalen welke tint wordt getoond.

Als u bang bent dat uw kind kleurenblind is, kunt u hem of haar het beste door een optometrist laten testen.

Hoe kleurenblindheid te behandelen

Er is geen geneesmiddel voor kleurenblindheid, maar er zijn wel manieren om mensen te helpen met de aandoening om te gaan. Iemand met kleurenblindheid kan bijvoorbeeld een ander soort verlichting gebruiken wanneer hij leest of andere activiteiten doet waarvoor kleurenvisie nodig is. Er zijn ook speciale lenzen verkrijgbaar die mensen kunnen helpen kleuren duidelijker te zien. In sommige gevallen kan het nodig zijn dat mensen zich anders kleden om ervoor te zorgen dat ze kleuren dragen die ze kunnen zien.

Lees ook:  Hoe gaat steriliseren in zijn werk?

No Replies to "Is mijn kind kleurenblind?"