Hoe los je problemen zoals een conflict op?

Iedereen heeft wel eens een onenigheid of conflict met iemand, dit kan over privé zaken gaan, maar dit kan ook op de werkvloer zijn. Er zijn verschillende manieren om een probleem zelf op te kunnen lossen. Wanneer je er even niet uitkomt zijn er verschillende stappenplannen om je te helpen. Stap 1: in de eerste stap gaat het om het herkennen en erkennen van een conflict. Hierbij is het van belang dat je de feiten onder ogen ziet en er niet vanuit gaat dat het probleem vanzelf verdwijnt. Stap 2: beide partijen moeten een eerlijke kans krijgen om hun verhaal te doen. Sta hierbij ook open voor de visie van de ander. Conflicten oplossen kan alleen wanneer beide partijen open staan voor het oplossen van het probleem. Stap 3: bij conflicten oplossen is het belangrijk dat je niet om het probleem heen draait. Wees duidelijk, maar zoek naar feiten in plaats van meningen. Beide partijen moeten vragen stellen om de precieze redenen van het conflict te achterhalen.

 

Hulp bij een conflict oplossen

Wanneer je er zelf niet uit komt met de andere partij kun je altijd een mediator inschakelen. Er zijn verschillende mediators voor verschillende conflicten, zo heb je een arbeidsmediation voor conflicten op de werkvloer. Een arbeidsmediation kijkt afhankelijk zonder invloeden naar het probleem en probeert zo voor beide partijen een passende oplossing te vinden. Een mediator is iemand die neutraal naar een situatie kijkt vanuit beide partijen. Een mediator geeft wel informatie, maar geen advies. Een mediator is ook geen rechter en spreekt geen oordeel uit. Hij handelt in het belang van beide partijen.

 

arbeidsmediation

 

Waarom kiezen voor een mediator?

Voor vele mensen is een mediator inschakelen een van de laatste opties, maar waarom is het wel slim om bijvoorbeeld een arbeidsmediation in te schakelen? Een mediator inschakelen aanzienlijk goedkoper dan een juridische procedure. In een rechtszaak betalen beide partijen ieder hun eigen jurist. Bij mediation is slechts Ă©Ă©n mediator betrokken. De kosten hiervan worden door beide partijen gedeeld. In het geval van werkgever en werknemer worden de kosten vaak door de werkgever betaald. De mediator begeleidt het proces en zal beide partijen in hun kracht zetten om tot een gezamenlijk gedragen oplossing te komen. De mediator heeft geen belang bij de uitkomst en zal ook niet sturend optreden. De mediator is neutraal en objectief.

Lees ook:  De toevoeging van een veranda

No Replies to "Hoe los je problemen zoals een conflict op?"


    Got something to say?

    Some html is OK