Het lenteseizoen is weer begonnen

Het lenteseizoen is alweer een tijdje begonnen. Dit seizoen kenmerkt zich doordat alles in de natuur weer groen wordt. De vogeltjes beginnen weer met fluiten en de zon breekt zo nu en dan door. Ook is de lente de tijd van het aspergeseizoen en nog veel meer lekkernijen. Net zoals de asperge zijn er genoeg andere producten die seizoensgebonden zijn. Asperges worden voornamelijk in het zuiden van Nederland geplant en geoogst. De aspergevelden zijn makkelijk herkenbaar door lange gleuven en lang gestrekte bergjes. Tegen het einde van de groei van de asperges zul je zwarte of doorzichtige folie over de aspergevelden heen gespannen zien.

Ieder jaar weer genieten ontelbaar veel mensen van de asperges, die ook wel het witte goud genoemd worden. Deze naam heeft de asperge te danken aan de smaak en de kleur, maar ook omdat asperges veel voedingswaarde hebben en maar voor korte tijd gedurende het jaar beschikbaar zijn. In het lenteseizoen zul je dan ook veel zuidelijke restaurants zien die asperges als hoofd- of bijgerecht serveren. Asperges zijn overheerlijk om zo te eten, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook in ham wikkelen en er een lekkere botersaus overheen gieten.

Hoe lang moeten asperges koken?

Asperges kun je natuurlijk ook thuis zelf koken. De vraag die mensen echter vaak stellen is: hoe lang moeten asperges koken? Dit hangt allemaal af van de dikte van de asperges. De algemene vuistregel is dat asperges tussen de 5 en 12 minuten moeten koken voordat ze beetgaar zijn. Dunnere asperges zullen minder lang hoeven te koken dan hele dikke asperges. Je kunt echter makkelijk bepalen wanneer de asperges gaar zijn. Net zoals bij aardappelen kun je even met een vork in de asperges prikken. Zodra dit makkelijk gaat en je als het ware door de asperge heen prikt, kun je ze van het vuur afhalen.

Een belangrijke tip is om de asperges voor het koken nog even in ijskoud water te laten weken. Bij het schillen is het belangrijk om zo weinig mogelijk te verspillen, dus dit kun je het beste met een dunschiller doen. Ten slotte is het belangrijk om de kop van de asperge erop te laten. Hier zit namelijk veel smaak aan en het zou zonde zijn om het eraf te halen.

hoe lang moeten asperges koken

Lees ook:  Even helemaal ontspannen?

No Replies to "Het lenteseizoen is weer begonnen"