Wat kun je zoal doen voor na een trauma? Dat kun je hieronder lezen
Na een traumatische gebeurtenis krijg je te maken met allerlei emoties zoals angst, verlamming, shock, verdriet, schuldgevoel, frustratie, woede of bijvoorbeeld hulpeloosheid. Deze reacties zijn normaal na stressvolle gebeurtenissen en zullen in de meeste gevallen verdwijnen. Echter kan het soms weken, maanden of zelfs jaren duren voordat je volledig hersteld bent na een traumatische ervaring. Er zijn echter voldoende manieren die ervoor kunnen zorgen dat dit herstel sneller zal verlopen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan slachtofferhulp. Maar er is meer dan alleen slachtofferhulp. Ben jij benieuwd wat je zoal allemaal kunt doen? Lees dan eens onderstaande tips.
Waar kun je mee beginnen?
Trauma’s hebben nu eenmaal de tijd nodig om te genezen. Hoelang dit gaat duren is op voorhand niet te zeggen. Hoe meer je je herstel zult verzeten, hoe langer het duurt en hoe frustrerender het proces wordt. Door dit stap voor stap en in alle rust te doen, zijn de volgende stappen minder zwaar en neem je de tijd om te ontspannen. Gun jezelf deze tijd en wees zeker ook mild voor jezelf. Als je af en toe terugkijkt op wat je al hebt bereikt, kun je zelfs profiteren van de progressie die je hebt gemaakt en het kan je nieuwe energie geven om door te gaan!
Je zou ook eens kunnen beginnen met mediteren. Door te mediteren leer je hoe je je rust moet nemen en zul je tot een ultieme ontspanning komen. Het kan zeker in de eerste fase van je herstel een laagdrempelige stap zijn naar een langzaam herstel.
Wat is de volgende stap?
Als je klaar bent om volgende stappen te ondernemen zou je eens kunnen gaan kijken naar een emdr training. Een emdr training is bedoeld voor mensen die na een traumatische gebeurtenis blijven worstelen. Denk maar eens aan gevallen bij verkeersongevallen, seksueel misbruik of zelfs bij diefstal. Levendige herinneringen komen steeds terug en zullen niet zomaar weg gaan zonder in te grijpen. Bij een emdr training herstel je een traumatische herinnering. Terwijl je doorgaat met het visualiseren van een bepaalde gebeurtenis, vraagt ​​de therapeut je om zijn vinger of het licht met je ogen te volgen. Andere methoden zijn om de piepjes af te luisteren met een koptelefoon of een zoemer die afwisselend in je linker- en rechterhand trilt. Ze doen allemaal hetzelfde. Ze leiden namelijk je werkgeheugen af. Het werkgeheugen vult zich geleidelijk aan en het slechte geheugen verliest geleidelijk aan zijn emotionele lading.