Hoe isoleer je je huis?

 

We hebben allemaal last van de stijgende energie kosten en het wordt steeds moeilijker om ons huis aangenaam warm te maken. Het verduurzamen van je woning is dus geen slecht idee, kijkend naar de toekomst en de bankrekening. Maar waar ga je beginnen? Isolatie is het belangrijkste.

Dakisolatie

Als jij op je energiekosten wilt besparen is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Begin bij het dak, als het dak namelijk niet in orde is zal alle warmte via het dak het huis verlaten.

Het dak kan op 3 manieren geïsoleerd worden:

  • Het dak van de binnenkant isoleren
    Hier wordt isolatiemateriaal tussen de balken van de dak structuur geplaatst, waarna alles wordt afgedicht met gipsplaten.
  • Het dak via de zoldervloer isoleren
    Als er een ongebruikte zolderruimte aanwezig is kun je hier gemakkelijk de vloer isoleren om te voorkomen dat de warmte verdwijnt.
  • Het dak via de buitenkant isoleren
    Hierbij wordt door een isolatiebedrijf isolatiemateriaal onder de dakpannen gedaan, waarna de dakpannen weer worden terug gezet.

Blowerdoortest om je isolatie te testen

Het is ook belangrijk om goed geïsoleerde ramen en deuren te hebben, zodat de warmte niet via de kieren kan verdwijnen. Vaak zie je wel aan de leeftijd en staat van de kozijnen of deze de meest duurzame keuze zijn, maar je kunt dit ook testen doormiddel van een blowerdoortest. Een blowerdoortest is ontwikkeld om de duurzaamheid van je ramen en deuren te testen doormiddel van wind. Er wordt dan gemeten hoeveel lucht ontsnapt, bij een blowerdoortest.

blowerdoortest

Muur isolatie op drie manieren

Verder kun je ook nog kiezen om je muren te isoleren. Dit kan door de buitenmuur te isoleren of de binnen muur. Maar je kunt ook de spouwmuur isoleren. Bij een isolatie van de spouwmuur zal er isolatie schuim worden gespoten in de spouw van de muren, dit is een open ruimte tussen twee muren. Met binnen muur isolatie wordt er een isolatie laag aan de binnenkant van de muur gedaan, hierdoor verlies je een beetje ruimte. Buiten muur isolatie is de duurste vorm, hierbij wordt er een geheel nieuwe voorgevel gezet met isolatie materiaal erin.

Lees ook:  Een nieuwe badkamer? Hier moet je beginnen!

No Replies to "Hoe isoleer je je huis?"