Alles over een lekke autoband

Iets waar niemand op zit te wachten is een lekke band. Toch is het één van de meest voorkomende pechoorzaken bij automobilisten, waardoor je kans hebt dat het je eens overkomt. Wat moet je in zo een situatie precies doen? Moet je de autoband vervangen of kun je ook de autoband repareren? Vaak is de bank namelijk nog goed, waardoor deze bij een reparatie weer jaren mee kan. In dit artikel benoemen we verschillende mogelijkheden die je kunt toepassen als je autoband lek is.

Is hij wel lek?

Allereerst is het belangrijk om te kijken of je band überhaupt wel lek is. In veel gevallen is namelijk de bandenspanning laag, waardoor hij lek lijkt. Je kunt een lek controleren door water met zeep te spuiten op de band. Komen er belletjes naar boven, dan is je band inderdaad lek. Nu je weet dat je band lek is kun je verschillende dingen doen je autoband repareren, een nieuw wiel plaatsen of naar de autogarage toe gaan.

Oppompen en naar de garage

Wanneer je een spijker of schroef de band hebt zitten, dan kun je in principe naar de garage toe door de band op te pompen en met gematigde snelheid een garage te bereiken. Daarbij is het verstandig om per pompstation even te stoppen en te kijken hoe het met je band gesteld is. Let op dat de band niet te zacht wordt, want dit is gevaarlijk. Daarnaast is een reparatie van de band dan ook niet meer mogelijk. Let op dat je alleen doorrijdt wanneer je een run flat-band hebt.

Wiel verwisselen

Een autoband repareren vergt enige kennis, waardoor misschien het wiel verwisselen een betere optie is. Helaas is het zo dat steeds minder auto’s een reservewiel hebben, waardoor er geen band verwisseld kan worden. Schaf dus bij de koop van een nieuwe auto ook een reservewiel aan. Vaak beschikken auto’s wel over een thuiskommer. Dit is een klein en smal reservewiel waarmee je dus alleen naar de garage of naar huis mag rijden.

Zelf repareren

Als je enige kennis hebt over het repareren van een autoband dan kun je er zelf mee aan de slag. Door je stuur naar buiten te draaien kom je gemakkelijk bij de spijker of schroef, waarnaar je deze eruit kan halen. Een autoband repareren doe je dan door het gat schoon te maken met een vijl, om vervolgens de prop in de band te duwen. Hiervoor dien je het wel eerst in te smeren met vloeibaar rubbercement. Na het in de band duwen van de prop kun je het restant eraf knippen en de band opnieuw oppompen.

autoband repareren

Lees ook:  Volg rijlessen in Tilburg

No Replies to "Alles over een lekke autoband"