Hoe gebruik je (veilig) een skidrager?

Als je al jaren doet aan wintersport en je een echte fan bent is het steeds meer vanzelfsprekend dat je zelf een wintersportuitrusting hebt. Hierbij kun je denken aan ski’s, maar ook aan snowboards. Helaas is het échte skiën of snowboarden niet mogelijk in ons land en dus gaan we naar skigebieden toe. Met een gezin, kleine auto of gewoonweg veel andere bagage is het niet mogelijk om je wintersportuitrusting in je auto mee te nemen. Gelukkig kan een skidrager de uitkomst bieden voor wintersportfans. Maar wat voor skidrager heb je nodig en hoe gebruik je deze dan? In dit artikel lees je hier meer over.

Kopen van een skidrager

Voordat je op vakantie gaat is het belangrijk om de juiste skidrager aan te schaffen. Welke je nodig hebt is afhankelijk van je wensen, maar ook van de auto die je hebt. Voor op het dak zijn er in principe twee soorten skidragers: skidragers voor op dakdragers en de magnetische skidragers. De skidragers voor op dakdragers worden gemonteerd door het gebruik van een U-beugel of een T-adapter. Dit type skidrager kan maar liefst 6 paar ski’s vervoeren.

Magnetische skidragers worden, zoals de naam al zegt, met behulp van een magneet op het dak van je auto gemonteerd. Het voordeel hiervan is dat je geen dakdrager hoeft aan te schaffen. Wel kan dit type dakdrager maximaal 2 paar ski’s vervoeren.

Let op maximale daklast

Hoe fijn het ook is om alles op een dakdrager te gooien en te binden, moet je er wel op letten dat je niet onbeperkt gewicht op je auto gaat leggen. Kijk daarom naar wat jouw dak maximaal kan dragen. Daarbij heeft een skidrager en een dakdrager natuurlijk ook zelf een gewicht, dus dit dien je op te tellen bij het aantal kilo aan ski’s en snowboards.

Pas je auto aan

Wanneer jij een aantal kilo extra op je auto laat rusten, dan is het ook belangrijk om je auto hierop aan te passen. Denk aan het aanpassen van de bandenspanning en de lichten van je auto. In de handleiding van je auto vind je meer informatie over de bandenspanning wanneer er extra gewicht op je auto rust. Ook lichten zijn belangrijk, omdat deze anders gesteld staan wanneer er 40 kilo extra rust op jouw auto. Zowel voor je eigen zicht als ook voor andere weggebruikers is het belangrijk dat je je lichten hierop instelt.

skidrager

Lees ook:  Niet alleen vrouwen houden ervan!

No Replies to "Hoe gebruik je (veilig) een skidrager?"