Herfstrecept: koffiecake met walnoten

We drinken met zijn allen tegenwoordig steeds meer koffie. Wij Nederlanders drinken gemiddeld wel vier kopjes per dag! We zien koffie vooral als drank, maar je kan er ook mee bakken. Daarom hebben wij een lekker recept voor jou.

Met dit recept maak je een overheerlijke koffiecake met lekkere walnotencrumble erbovenop. Er gaat een behoorlijke hoeveelheid koffie in, maar het glazuur maakt de cake lekker zoet.

Wat heb je nodig?

Voor de cake: Voor de crumble: Voor het glazuur
250 gram lichte basterdsuiker

120 milliliter zonnebloemolie

2 middelgrote eieren

250 milliliter melk

50 milliliter espresso koffie

385 gram bloem

4 theelepels bakpoeder

1 theelepel zout

150 gram bruine suiker

60 gram bloem

2 theelepels espresso oploskoffiepoeder

4 eetlepels roomboter

125 gram walnoten

100 gram poedersuiker

½ eetlepel citroensap

½ eetlepel water

koffieboon

Stap voor stap

Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Vet de cakevorm in met boter. Bestuif deze met bloem of bekleed de vorm met bakpapier. Klop de suiker olie en eieren licht en luchtig. Voeg de melk en gekoelde espresso toe en meng alles goed door elkaar. Meng hierna de bloem, bakpoeder en zout en voeg dit toe aan het andere mengsel.

Hak de walnoten in kleine stukjes en meng deze met de suiker, bloem en oploskoffie. Roer de gesmolten boter hierdoorheen. Doe het cakebeslag in de vorm en strooi de walnotencrumble erover. Zet de cake in de oven en bak deze voor ongeveer een uur af.

Zeef het poedersuiker. Roer deze met het water en het citroensap tot een dik papje. Blijf roeren totdat je het glazuur ziet glanzen. Als de cake is afgekoeld kun je het glazuur over de cake sprenkelen.

Waar komt koffie eigenlijk vandaan?

Een koffieboon komt van oorsprong uit Ethiopië. Tegenwoordig kan een koffieboon uit meerdere landen komen, als de landen een tropisch klimaat hebben. Koffie is afkomstig van verschillende soorten koffieplanten. Wist je dat er meer dan 60 verschillende koffiebonen bestaan? Een koffieboon is een robusta- of een arabicaboon. Alleen deze bonen zijn bruikbaar voor consumptie.

Koffie bevat het stimulerende middel cafeïne. Door cafeïne neem je een actievere houding aan. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom koffie op kantoor wordt gedronken

Lees ook:  Weet jij wat een CFD is?

No Replies to "Herfstrecept: koffiecake met walnoten"