Elektronisch vs akoestisch drummen
Wanneer je heden ten dagen een muziekwinkel in wandelt of online shopt zie je zowel elektronische en akoestische drumstellen voorbijkomen. Het grote verschil zit in hoe er ‘geluid’ gecreëerd word. Een akoestisch drumstel maakt geluid doordat je op een vel slaat. Dat vel gaat trillen en dat maakt geluid. Een elektronisch drumstel bestaat uit zogenaamde “pads” waar je op slaat. Door de slag worden triggers onder het slagvlak geactiveerd en dit wordt omgezet in een elektronisch versterkt (digitaal) geluid. Om dit geluid horen heb je een koptelefoon of een versterker nodig.
Om de verschillen duidelijk te maken staan hier onder een aantal voor- en nadelen van beide type instrumenten.
Voordelen Akoestisch drumstel
- Geen digitale poespas, maar met natuurlijke materialen geluid en muziek maken
- Makkelijk uit te breiden. Een extra tom of nieuwe crash is zo aangeschaft
- Looks en feel. Slaan op echte bekkens geeft een veel beter gevoel dat het slaan op een rubber plaat. Ook ziet een akoestisch drumstel er robuuster uit en heb je veel meer mogelijkheden qua kleur en afwerking.
Voordelen Elektronisch drumstel
- Makkelijk switchen tussen verschillende sounds. Met een druk op de knop kun je een metaldrumstel veranderen in een jazz kit.
- Super makkelijk om je performance op te nemen aangezien alle sounds al digitaal zijn en door een kabeltje zo naar je opname platform (pc) gevoed kunnen worden.
- Robuust gebouwd en vergt weinig onderhoud. De pads kunnen veel verduren en vellen vervangen is niet nodig.
- Superstil ten opzichte van een akoestisch drumstel. Dus je hoeft niet per se ruzie te krijgen met de buren.
Nadelen Akoestisch drumstel
- Meer onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van je vellen, het poetsen van je bekkens en vervangen van de carrosseriering.
- Overlast voor de hele buurt. ‘Stil’ spelen is er niet bij met een akoestische kit.
Nadelen Elektronisch drumstel
- De respons en feel is niet precies hetzelfde en een getraind oor blijft horen dat het geprogrammeerde sounds zijn. Voor een oefen kitje perfect, maar live niet ideaal.
- Het blijft elektronica, dus als er tijdens een optreden een aansluiting lostrilt kun je het wel vergeten met je snare sound. Dit is natuurlijk te voorkomen door een goede carrosseriering te gebruiken.
- Het heeft niet dezelfde look en feel als een ‘echte’ kit.
Welke is nu het beste? Dit is afhankelijk van iedere drummers persoonlijke situatie en benodigdheden. In ieder geval kun je nu een betere afweging maken over wat het beste is voor jou!
Got something to say?