Waar moet u op letten bij een nieuwe baan

Door de huidige corona situatie zijn veel mensen hun baan verloren. Er zijn momenteel tienduizenden Nederlanders werkzoekende. Ga je soliciteren voor een nieuwe functie, dan zijn er zeker een aantal dingen om rekening mee te houden. Hierbij praten we specifiek over het arbeidscontract. Een arbeidsovereenkomst voor een full time baan is anders dan een arbeidsovereenkomst voor parttime werkers. Zo komen er vaak meer ogen en haken bij kijken dan u denkt. Benieuwd waar u op moet letten bij het vinden van een nieuwe baan? Lees dan snel verder!

 

Belangrijke factoren in een arbeidsovereenkomst

Wanneer u een arbeidsovereenkomst voor u krijgt, staat er vrijwel altijd een proeftijd in. De proeftijd is de periode waarin u en de werkgever kunnen aftasten of het werk daadwerkelijk bij u past. Tijdens deze proeftijd kunt u, maar ook uw baas, het dienstverband afbreken. Dit kan (meestal) op ieder gewenst moment. Bovendien is een proeftijd niet verplicht. Wanneer uw werkgever u een contract van een half jaar wilt aanbieden, dan mogen zij u geen proeftijd opleggen.

Daarnaast wordt er een periode van uw dienstverband vermeld. Een tijdelijk contract is voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld een half jaar of een jaar. Na deze periode kan uw werkgever het dienstverband verbreken zonder enige reden. U kunt dit echter ook doen. Bij een contract voor onbepaalde tijd (vast contract) kan niet zo gemakkelijk ontslag ingediend worden vanuit uw werkgever. Vandaar dat u meestal eerst een tijdelijk contract krijgt. Daarnaast heeft u bij een fulltime baan van 40 uur per week recht op 20 vakantiedagen. Werk je parttime, dan worden deze vakantiedagen vaak uitbetaald of minder afhankelijk van de uren die u maakt.

Soms wordt er ook over concurrentiebeding gesproken. Dit wilt zeggen dat uw huidige werkgever u niet bij een concurrent wilt laten werken met de kennis die u bij het vorige bedrijf hebt opgedaan. Wanneer u dan toch bij de concurrent zou gaan werken kunt u een hoge boete krijgen. Wanneer u het niet eens bent met deze boete kunt u de hulp van een it jurist aanvragen. Deze it jurist kan dan voor u nagaan of dit terecht is. Dit beding is echter verschillend. Onderhandel eventueel hierover als dit nodig is. Het beding is vaak te beperken tot een aantal concurrenten.

Het is ook erg belangrijk om te kijken of een opzegtermijn is. Bij tijdelijke contracten kunt u bijvoorbeeld niet opzeggen.  In de meeste gevallen hanteren werkgevers een opzegtermijn van een maand. Dit wilt zeggen dat u ontslag kan nemen, maar wel nog een maand moet uitwerken. Denk hier altijd goed over na en overleg eventueel met je werkgever.

 

it jurist

 

Lees ook:  Je eigen droombruiloft

No Replies to "Waar moet u op letten bij een nieuwe baan"


    Got something to say?

    Some html is OK