De verplichte rookmelder in Nederland

Vanaf 1 juli 2022 is het in alle huizen in Nederland verplicht om op elke verdieping van de woning een rookmelder te hangen. Vanaf 2003 is het al een plicht voor nieuwbouwhuizen om een rookmelder in huis te hebben. Door dat de minister een wetswijziging heeft doorgevoerd met betrekking tot het uitbreiden van deze plicht zal er dus vanaf 2022 overal een rookmelder moeten hangen. De minister heeft dit gedaan na een advies van de Brandweer Nederland en de gemeenten om rookmelders te verplichten in elke woning.

rookmelder verplicht nederland

De rookmelder als redder

Een rookmelder zorgt door middel van een piepend geluid dat iedereen op de hoogte wordt gebracht van rook in huis. Deze rook heeft in veel gevallen te maken met een brand ergens in huis. Door het hangen van rookmelders op elke verdieping wordt ook de rook die ontstaat in de woonkamer detecteert op tijd. Veel mensen hebben bijvoorbeeld wel al een rookmelder hangen op de zolder bij de Cv-ketel. Echter duurt het even voor de rook vanaf de woonkamer daar is. De tijd die hiermee wordt verloren kan er voor zorgen dat er doden vallen die anders bespaard hadden kunnen. De rookmelder redt sowieso al mensen levens. Want de herrie die dat ding maakt als je slaapt zorgt er voor dat zelfs de diepste slapers wakker worden. Zo voorkom je dat je opgesloten zit op je slaapkamer en kun je misschien zelfs voorkomen dat het vuur zich verspreid. De rookmelder verplicht in Nederland zorgt er dus voor dat er mensenlevens zullen worden bespaard.

Per jaar vallen er ongeveer 31 doden doordat zij omkomen tijdens een woningbrand. Als iedereen in Nederland een rookmelder in zijn of haar huis hangt dan zal het aantal doden teruglopen tot maximaal 13 per jaar. Met dit in het voorruitzicht is het dan ook belangrijk dat iedereen zich hier aan houdt. Let er dus ook op: rookmelder verplicht nederland vanaf 2022.

Slapen en brand

Een brand die ontstaat door kortsluiting van bijvoorbeeld een wasmachine tijdens je slaap ruik je niets. Dit komt omdat je tijdens de slaap geen reukvermogen hebt. Vandaar dat een rookmelder dus werkt met een geluid. Deze hoor je namelijk wel tijdens je slaap. Je kunt het vergelijken met een wekker.

 

Lees ook:  Verhuren in Amsterdam

No Replies to "De verplichte rookmelder in Nederland"


    Got something to say?

    Some html is OK