De jaarlijkse schoonmaak

Eens in de zoveel tijd is het nodig, een grote schoonmaakbeurt in je huis. Je probeert dit altijd zo lang mogelijk uit te stellen maar op een bepaald moment is het zo nodig dat het niet meer langer wachten kan. In deze blog lees je dan ook hoe je stap voor stap huis en je hoofd opruimt en schoonmaakt.

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak allereerst genoeg tijd vrij voor een grote schoonmaak, maak er ruimte voor in je agenda zodat je in alle rust kun schoonmaken. Plan niet alleen in wanneer dat je het wil doen maar ook hoe je het gaat doen. Maak een plan van aanpak per ruimte en werk zo je huis helemaal af. De gouden regel is dat je van boven naar beneden moet poetsen. Het allerbelangrijkste zijn de schoonmaakartikelen, spullen zoals allesreiniger, bleek, microvezeldoekjes en een dweil zijn niet te missen. Neem dan ook eens kijkje bij een groothandel in schoonmaakartikelen, daar vind je misschien spullen waarvan je niet wist dat je ze nodig zou hebben.

Aan de slag

Zoals eerder gezegd begin je op de bovenste verdieping. Sorteer eerst alle spullen en doe alles wat weg kan in vuilniszakken, zo hoef je al minder schoon te maken. Alle spullen die nog goed zijn zou je ook naar een kringloop kunnen brengen zodat ze nog een tweede leven krijgen. Begin na het opruimen met het afstoffen van alle accessoires en meubels, na het afstoffen kun je beginnen met het grondig stofzuigen. Denk hierbij ook aan de plekken waar je dit normaal niet doet zoals bijvoorbeeld de matras, dit zou je kunnen doen met de beste steelstofzuiger van dit moment. Als alles gestofzuigd is kun je beginnen met het poetsen. Ga alles af met een sopje met allesreiniger en een microvezeldoekjes vergeet ook niet de keukenkastjes, afzuigkap en koelkast. Als laatste ga je alles doen waar je normaal niet aan denkt, denk hierbij aan de douchekop ontkalken met azijn, de voegen schoonmaken, toilet ontkalken en de vaatwasser en wasmachine reinigen met soda. En als je alles van je lijstje hebt gehad is niet alleen je huis schoon, fris en opgeruimd maar heb jij ook rust in je hoofd gecreëerd.

Lees ook:  Uitstapjes in Limburg

No Replies to "De jaarlijkse schoonmaak"