Wat is een naschoolse opvang

Een naschoolse opvang is voor kinderen tussen de 4 en 13 jaar. Dit is een opvang voor na schooltijd. Ook kan een naschoolse opvang je ook opvang bieden op studiedagen en vakanties.

Sinds 2007 zijn basisscholen dus verplicht om naschoolse opvang aan te bieden, ook zijn ze verplicht een tussen schoolse opvang te regelen. Wel kunnen scholen kiezen of ze dit zelf doen of een kinderverblijf inschakelen. Als dit het geval is worden de kinderen op school opgehaald door de begeleiders en naar het kinderdagverblijf gebracht.

Op een naschoolse opvang zijn kinderen niet meer echt bezig met het leren van dingen. Want kinderen hebben dan al de hele dag op school gezeten. Ze krijgen bij een naschoolse opvang eigenlijk de vrijheid om te spelen met hun leeftijdsgenoten. Ondanks er veel vrijheid is, is er natuurlijk wel altijd toezicht.

naschoolse opvang

Kosten van een naschoolse opvang

Ook voor een naschoolse opvang moet je geld aan de kant leggen. De kosten van een naschoolse opvang zijn verschillend. De verschillende factoren die meespelen zijn de eindtijden van de school en de gekozen opvangdagen.

Je kunt wel kinderopvangtoeslag krijgen als je als ouder werkt of studeert. Dit is een financiële tegemoetkoming die je krijgt van de overheid. Met deze toeslag kunnen de kosten van je naschoolse opvang een stuk omlaag. Ieder jaar wordt er een vast bedrag vast gesteld. En over dit bedrag kun je kindertoeslag vragen. En hoe lager je inkomen, hoe hoger de toeslag wordt. De eigen bijdrage is het bedrag dat overblijft nadat de toeslag er is afgetrokken.

 

Verschil tussen kinderdag verblijf en naschoolse opvang

Het grootste verschil is dat een kinderdagverblijf voor kinderen is van 0 tot 4 jaar en een naschoolse opvang voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Bij een kinderdagverblijf worden kinderen ook opgevangen als hun ouders niet thuis zijn. Maar bij een kinderdagverblijf leren kinderen allerlei vaardigheden die hun kunnen helpen voor de basisschool. Een kinderdagverblijf helpt kinderen dus met hun ontwikkeling.

En een naschoolse opvang is dus na school. Kinderen hoeven hier dus niet meer te leren. Ze krijgen op een naschoolse opvang juist de vrijheid om te doen en laten wat ze willen. Wel onder toezicht natuurlijk.

Een overeenkomst is dat bij allebei pedagogische medewerkers werken.

Lees ook:  Uitstapjes in Limburg

No Replies to "Wat is een naschoolse opvang"