Alles over neurofeedback
Je brein heeft verschillende delen en die delen communiceren voortdurend met elkaar. Om je brein hier een handje in te helpen is er een training voor je brein: neurofeedback. Dit helpt om de communicatie en de netwerken in je brein verder te ontwikkelen, maar ook te versterken. Vaak wordt deze therapie ingezet bij personen die klachten hebben als slaapproblemen, maar ook bij ADHD of ADD kan deze therapie helpen. Hoe deze therapie is ontstaan, wat het inhoudt en wat het effect is, lees je in dit artikel.
Ontstaan
Neurofeedback is ontstaan in de jaren 50, toen Dr. Joe Kamiya en Dr. Barry Sterman onderzoek deden naar de verschillende functies van ons brein. Bij het bestuderen van het brein werd er ontdekt dat een beloningssysteem gebruikt kan worden om de hersenactiviteit te veranderen. Via een experiment kwamen de onderzoekers erachter dat hersengolven beheerst kunnen worden via een beloningsmechanisme.
Een decennia later trok deze techniek de aandacht van de overheidsorganisatie NASA. Zij wilden deze methode gebruiken bij astronauten om aanvallen en hallucinaties tegen te gaan, bij blootstelling aan maanlandingbrandstof. Hier ontstond neurofeedback in de vorm die wij nu kennen.
Wat houdt het in?
Bij neurofeedback gaat het om de samenwerking tussen delen in het brein. Het brein is verbonden met het centrale zenuwstelsel, auto-immuunsysteem, hormoonhuishouding, maar ook met emoties en het denken. Samen beïnvloeden zij de lichamelijke en geestelijke gezondheid van het functioneren van de mens. Het is meer dan logisch dat het dan ook belangrijk is dat dit netwerk goed werkt en dat deze delen onderling goed met elkaar communiceren.
Door middel van neurofeedback ontstaat er een onbewust leerproces, waarbij feedback wordt gekoppeld aan een gewenste hersenactiviteit. Tijdens deze therapie worden bepaalde hersenactiviteiten beloond. Je traint in principe je brein door het doen van spellen, waar je hersenen de besturing zijn. Het is een onbewust proces, waarin de klachten die ervaren worden geleidelijk verminderen.
Effectiviteit
Er zijn verschillende type trainingen waarin neurofeedback wordt toegepast. Het is belangrijk om je goed te laten informeren, omdat een behandeling niet voor alle klachten of elke situatie even geschikt is. Persoonlijke benadering is hierbij belangrijk, omdat iedere persoonlijke situatie vraagt om aandacht en tijd. Uit onderzoeken is gebleken dat neurofeedback een veelbelovende behandeling is voor voornamelijk ADHD, ADD en slaapklachten.