De Vogelpokken bij kippen

De Vogelpokken bij kippen wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt ook wel aviaire difterie genoemd. Het virus kan optreden bij kippen, eenden en andere soorten pluimvee. Het virus kan zich gemakkelijk verspreiden via direct contact op via de lucht. Dit kan wel alleen bij kippen, het virus kan niet worden overgedragen op mensen. Er zijn twee vormen van deze pokken. Dit zijn de droge vorm en de natte vorm.

 

Droge vorm

De droge vorm van de vogelpokken bij kippen is de mildere variant van het virus. Deze vorm treft gebieden waar geen veren zijn. Voorbeelden zijn de lellen, de kam, de ogen, het gezicht en soms de voeten. Als je bij je kippen ziet dat ze droge, knapperige korsten hebben bij de gebieden waar ze geen veren hebben dan weet je dat ze deze vorm van Vogelpokken hebben. De korstjes zijn er eerst in de vorm van blaren, daarna worden ze geel en vervolgens worden ze bruin of zwart.

 

Natte vorm

De natte vorm van de vogelpokken bij kippen is de ernstige variant van het virus. Deze vorm van de Vogelpokken tast de mond en de keel aan, waaronder ook de luchtpijp. Als je bij je kippen ziet dat ze een soort zweren hebben bij hun mond en keel dan weet je dat ze deze vorm van Vogelpokken hebben. Als het zeer ernstig is dan kunnen de kippen zelfs niet eten en drinken en kunnen deze zweren de ademhaling belemmeren. Als je kippen deze vorm van Vogelpokken krijgen is de kans op sterven helaas heel groot.

 

Voorkomen

Natuurlijk wil je dat je kippen geen van beide varianten krijgen van de Vogelpokken bij kippen. Om dit te voorkomen kun je je kippen vaccineren. Dit kan gedaan worden met een speciaal vaccin, die kan worden gegeven aan kippen van 12 tot 16 weken. Ook kuikens kunnen met dit vaccin worden gevaccineerd. Verder kun je het beste stil water in de buurt verwijderen en voorkomen dat er muggen bij je kippen in de buurt komen. Dit kun je doen door kruiden rond het hok te planten om muggen af te schrikken. Let wel op dat je kippen deze planten niet kunnen op eten. Kruiden die gebruikt kunnen worden zijn onder meer basilicum, bijenbalsem, kattenmunt en knoflook.

Lees ook:  Dit moet u weten over overwaarde opnemen

No Replies to "De Vogelpokken bij kippen"