Alles over het opzeggen van een contract

Als je ervoor kiest om je werk te gaan verlaten, of bijvoorbeeld over te stappen van energieprovider, moet je je contract opzeggen. Dit kan een verwarrend en onduidelijk proces zijn dat nogal wat complicaties met zich mee kan brengen. Je moet natuurlijk weten wat je rechten en plichten zijn, maar ook hoe je het contract überhaupt op kunt zeggen. Let altijd goed op bij het opstellen van een contract, of het tekenen van een contract. In deze blog lees je alles over het opzeggen van een contract en hoe het werkt.

Soorten contracten

Allereerst zijn er een aantal verschillende soorten contracten. Iedere soort contract heeft zijn eigen regels en het is belangrijk dat je goed weet welk soort contract jij hebt. Zo weet je aan welke regels je moet houden en welke verplichtingen de andere partij richting jou heeft.

Arbeidscontract

De eerste en meest voorkomende versie van een contract, is het arbeidscontract. Dit is een contract tussen een werkgever en werknemer en is gemaakt om de voorwaarden tussen deze personen vast te leggen. Zo weet de werkgever en werknemer waar ze aan toe zijn en kan er geen verwarring ontstaan. In een dergelijk contract staan normaal gezien dingen opgenomen als het salaris, de contractduur, het aantal uren werk per week, de functiebeschrijving en andere voorwaarden die mogelijk van toepassing zijn. Weet dus waar je op moet letten bij een nieuwe baan.

Abonnement

Van een abonnement is sprake als er een overeenkomt is tussen een bedrijf, dat een service levert, en een klant. De klant betaalt het bedrijf vaak op een maandelijkse basis, waarvoor het bedrijf in ruil een dienst levert. In dit contract staan dingen als de duur, de voorwaarden, de opzegtermijn en andere eventuele belangrijke onderdelen voor de dienst.

energiecontract opzeggen bij verhuizing

Huurcontract

Een huurcontract is een contract tussen de eigenaar van een woning en de persoon die erin leeft. De eigenaar krijgt iedere maand een bepaald bedrag op zijn rekening gestort van de huurder en dit gehele proces staat in het contract beschreven. Hierin staat onder andere de huurprijs, de duur van de huurovereenkomst, de verantwoordelijkheden van de verhuurder én de huurder, en eventuele andere belangrijke afspraken die tussen de twee partijen gemaakt zijn.

Opzegtermijnen

Een contract heeft een opzegtermijn. Dit betekent dat je niet zomaar ontslag kan nemen bij je baan op de dag dat je wilt stoppen, maar een bepaalde termijn vooraf moet aangeven dat je het contract wilt gaan ontbinden. Deze termijn kan variëren dankzij de soort van het contract en de wensen van de werkgever. Bij de meeste contracten is deze periode één maand. Hou hier dus goed rekening mee wanneer je een contract wilt opzeggen en zorg dat je dit ruim op tijd doet. Zo voorkom je tegen een onverwachte complicatie aan te lopen. Wil je dus bijvoorbeeld je energiecontract opzeggen bij verhuizing? Begin dan op tijd aan dit proces, anders betaal je dadelijk energiekosten voor een woning waar je niet meer woont!

Lees ook:  Een KPI dashboard om prestaties te meten

No Replies to "Alles over het opzeggen van een contract"