Wat zijn wegmarkeringen?

Overal in Nederland hebben we het, een wegmarkering. Maar wat is een wegmarkering nu precies?  Een wegmarkering is het geheel aan tekens die op het wegdek staan aangegeven en het verkeer door middel van de visuele informatie geleiden. Wegmarkering omvat onder meer pijlen, strepen, doorgetrokken en onderbroken lijnen en haaientanden. In de meeste Europese landen wordt één (witte) kleur gebruikt voor markeringen, in enkele landen ook geel en wit samen. Tijdens werkzaamheden wordt, als de rijstroken voor een bepaalde tijdsperiode moeten worden verlegd, voor de aanduiding van tijdelijke rijstroken een gele wegmarkering gebruikt. De bestaande witte markering wordt, op de Nederlandse rijkswegen, gedurende die periode met een zwart product gedemarqueerd of weg gestraald met water onder hoge druk.

 

wegmarking

Veel auto’s in Nederland

Aan het begin van elk jaar bekijkt het CBS hoeveel personenauto’s er in Nederland geregistreerd staan. Op 1 januari 2020 stonden er 8.677.911 auto’s op kenteken. Dit betekent dat er dagelijks een paar miljoen auto’s door Nederland rijden. Al die auto’s dienen wel zich aan de regels te houden, hier hoort ook het volgen van de wegmarkeringen bij. Wanneer iedereen zich netjes aan de regels houd en netjes rijd zullen er veel minder ongelukken gebeuren.

 

Verkeersongelukken in Nederland

In Nederland gebeuren nog dagelijks verkeersongelukken. Dit kan iets kleins zijn zoals een kleine botsing, maar dit kunnen ook dodelijke ongelukken zijn. In 2019 kwamen in Nederland 661 mensen om door een verkeersongeval. Dat zijn 17 verkeersdoden minder dan in 2018, maar nog steeds meer slachtoffers per jaar dan in de jaren 2012-2017. Vooral onder de twintigjarige en dertigjarige is het aantal ongelukken flink gestegen met 24 procent. Ook onder de ouderen zie je dat er veel ongelukkig gebeuren, voornamelijk bij de zestigplussers. Mensen van boven de zestig jaar veroorzaakten bijna de helft van alle ongelukken in 2019.  Oudere dodelijke verkeersslachtoffers (60-plus) hebben relatief vaak een fietsongeval, terwijl verkeersslachtoffers jonger dan 60 jaar voornamelijk omkomen bij een auto-ongeluk.

Lees ook:  Algemene informatie over reiki

No Replies to "Wat zijn wegmarkeringen?"


    Got something to say?

    Some html is OK