Wat je moet weten over de oliewereld

Corona zijn we liever kwijt dan rijk. Het heeft voor veel ophef gezorgd en heeft bovendien bijgedragen aan een economische crisis. Toch hebben de prijzen van grote aandelen hier weinig last van gehad. Olieprijzen zijn tijdens deze periode ook erg stabiel gebleven. Interessant genoeg geldt dit ook voor de olieprijzen. Dinsdag bedroeg de prijs van een vat ruwe Brent-olie ongeveer $39. Dergelijke vaten zijn de afgelopen drie maanden nog nooit zo duur geweest.

Iedereen die begin april voorspelde dat olie in juni weer zo duur zou worden, kan als gek verklaard worden. De 14 lidstaten van de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC), Rusland en verschillende andere olielanden hebben zojuist een akkoord bereikt dat hun olieproductie drastisch zal verminderen. Dit is een historische afspraak: de productie zal met 9,7 miljoen vaten per dag worden verminderd, goed voor ongeveer 10% van de totale wereldproductie. Nog nooit werd er zoveel geminderd op de productie van olie en men ziet het ook niet meer snel gebeuren.

 

olieprijs

 

Wat de president te zeggen had

Door corona stegen er zoals je weet nauwelijks vliegtuigen op. Dit zorgde er op haar beurt weer voor dat de vraag naar autobrandstof snel afnam. Hetzelfde geldt voor de vraag naar olie. Algemene conclusie? Zelfs na productiebeperkingen zal het aanbod van olie de vraag ver overtreffen, waardoor de olieprijzen zullen dalen. Het feit dat de Verenigde Staten, ‘s werelds grootste olieproducent, de overeenkomst niet willen uitvoeren, maakt deze conclusie redelijker.

President Donald Trump voerde aan dat hij niets met de olieprijs te maken heeft en dat de “markt” zal zorgen tot een daling van de Amerikaanse productie. Ondanks het “historische” akkoord dat in april en mei werd bereikt, overtrof het aanbod van olie de vraag ruimschoots. Olie is soms bijna niets, opslagtanks raken steeds voller, handelaren huren supertankers in om olie op te slaan in de hoop het in de toekomst tegen een hogere prijs te verkopen. Maar deze situatie is veranderd: de huidige prijs van ruwe Brent-olie bewijst het.

Lees ook:  Wat is een executive search bureau?

No Replies to "Wat je moet weten over de oliewereld"


    Got something to say?

    Some html is OK