Wat is het verschil tussen friet en patat?

Is er een verschil tussen friet en patat? Of zijn beide identiek aan elkaar?

Het woord friet komt uit het Frans. Zij gebruiken in frankrijk hiervoor het woord “frites”, wat duidt op de bereidingsvorm, namelijk in heet vet gebakken. De correcte term is dus eigenlijk Pommes Frites, wat letterlijk betekent gefrituurde aardappelen.

In Nederland noemen de mensen onder de rivieren, in het zuiden van het land gefrituurde aardappeltjes patat en Nederlanders die in het noorden of midden van Nederland wonen het frietjes. In belgië is dit hetzelfde verhaal en spreekt men van friet, frietje of patatje. Er is echter geen verschil in het product, dat blijft altijd hetzelfde.

Tot slot zijn er ook taalgebieden in het zuiden van Nederland, waar men aardappels ‘patat’ noemt. Vraag je hier om een patatje met? Dan is de kans groot dat je een aardappel krijgt met een schilmesje.

Trek gekregen van dit onderwerp?Ga je dan lekker verwennen bij de lokale frituur en geniet van deze lekkere ongezonde snack.

1 Reply to "Wat is het verschil tussen friet en patat?"

 • comment-avatar
  verschil tussen
  18th January 2022 (3:32 am)
  Reply

  Is er echt een https://verschiltussen.com/
  de linker en rechter Twix?
  Je hebt zeker de advertenties gezien die beweren dat linker Twix en rechter Twix anders zijn dan hun cookie-kernen. Ze worden zelfs verkocht in pakjes met alleen-links en alleen-rechts-sticks om partijdige fans van elk te sussen. Maar hoe verschillend kunnen deze twee tweeling Twix echt zijn?


Got something to say?

Some html is OK