Wat is een kalknagel?

Een kalknagel, ook wel schimmelnagel genoemd, wordt veroorzaakt door een externe schimmelbacterie en zorgt voor een schimmelinfectie die niet vanzelf geneest. De infectie ontwikkelt zich langzaam en is in het begin lastig op te merken. Als de nagel eenmaal geïnfecteerd is, is deze lastig te behandelen, omdat de schimmel zich vaak onder het nagelbed bevindt en moeilijk te bereiken is. Een geïnfecteerde nagel is vaak geel, groen of bruin van kleur en kan een verdikking hebben of er brokkelig en beschadigd uitzien. Schimmelnagel komt ook aan de vingernagel voor, echter komt het vaker voor aan de teennagels.

Nog voordat de symptomen zich voortdoen, er al een grote kans is dat gezinsleden besmet zijn geraakt. Tevens zijn de schoenen tegen deze tijd al een lastige bron geworden van de schimmels en zorgen deze voor een terugkomende herinfectie; zelfs na, tijdelijke, genezing.  Een kalknagel behandelen is dan ook meer dan de symptomen bestrijden.

Het ontstaan van een schimmelnagel

Je huidoppervlak is van nature bedekt met (voornamelijk goede) bacteriën en schimmels. Dit is geen enkel probleem, sterker nog, het is zelfs nodig om ons te beschermen tegen bacteriën en schimmels van buitenaf. Op het moment dat de schimmels en bacteriën de kans krijgen zich te vermenigvuldigen kunnen ze voor problemen gaan zorgen. Zo kunnen ze de huid binnendringen of zelfs je nagels, waar ze zich zullen nestelen en voor nare infecties kunnen zorgen.

Sokken en schoenen, in combinatie met warmte en transpiratie (zweet), zijn de ideale broedplaats. Het zweet transporteer de schimmels en bacteriën naar je schoenen, waar ze een bron van herinfectie vormen en lastig te verwijderen zijn. Dit kan leiden tot voetschimmel – zwemmerseczeem – of zelfs kalknagels.

 

schimmelnagel

 

Lees ook:  Wat betekent nachtblind?

No Replies to "Wat is een kalknagel?"


    Got something to say?

    Some html is OK