Wat houdt het beroep accountant in?

Je hebt allerlei verschillende accountants. Accountants houden zich over het algemeen vooral bezig met het aansturen en ondersteunen van de administratie, het maken van verklaringen, analyses rapportages en uitgiftes, het controleren, beoordelen en opstellen van jaarrekening en geven financieel economische adviezen. Administratie is niet iets waar een accountant zich snel meer bezig houdt. Hun opleiding is meer gericht op het controleren en opzetten van het administraties dan het beheer. Hierdoor is het vanzelfsprekend dat accountants beter gedefinieerd zijn dan boekhouders. Daarom huren grotere accountantskantoren meestal werknemers in om de administratieve taken die zij beheren uit te voeren.

Accountant Geleen legt uit hoe de dagelijkse werkzaamheden eruit zien

Om een duidelijk beeld te schetsen waar een accountant zich dagelijks mee bezig houdt hebben we een accountant uit Geleen gevraagd om dit beeld duidelijker te maken. De accountant uit Geleen legt uit dat ze zich over het algemeen over de volgende werkzaamheden buigen:

 • Administratie
 • fiscale aangiftes
 • Opstellen van rapportages
 • Bemiddelen waar nodig
 • Adviseren over verschillende financieringen en ondernemingsvormen
 • De ondernemer ondersteunen en adviseren

Wat heb je nodig om accountant te worden?

Accountant en belastingadviseur Geleen gaat ons ook precies uitleggen wat we nodig hebben om een accountant te worden. Accountant wordt je niet zomaar, je moet een relevante beroepsopleiding doen om accountant te worden en je hebt minimaal drie jaar werkervaring nodig om je echt als accountant te benoemen. Het beroep accountant is een beschermd beroep en je wordt door het NBA (Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) gescreend en gecontroleerd. Als accountant moet je je ook aan vijf fundamentele basis pilaren houden. Deze pilaren zorgen ervoor dat de klant en de accountant beschermd worden. De vijf fundamentele basis pilaren:

 • Een accountant moet altijd objectief blijven
 • Een accountant moet altijd professionaliteit uitstralen
 • Een accountant moet altijd integreer blijven
 • Een accountant moet altijd vertrouwen voor opstellen
 • Een accountant moet altijd zorgvuldig zijn en vakbekwaamheid uitstralen

Waarom zou je voor het beroep accountant kiezen?

Tot slot hebben we de accountant uit Heerlen gevraagd waarom mensen accountant als beroep moeten kiezen. Als accountant houdt je je vooral bezig met cijfers en B2B klanten, dus als je dit leuk vindt is het beroep als accountant wel iets voor jou. Als accountant heb je een vertrouwenspositie en weet je vaak alles over de ondernemer. Je moet ook altijd up-to-date blijven met nieuwe regels en wetgeving, zodat je je klanten ook het beste advies kan geven. Als accountant kun je ook heel divers werk hebben, omdat je met veel verschillende branches samenwerkt. Als accountant moet je ook vaker ook samenwerken met diverse mensen met verschillende functies zoals een boekhouder, directeur of ondernemer.

Lees ook:  Huisdier vermist?

No Replies to "Wat houdt het beroep accountant in?"


  Got something to say?

  Some html is OK