Waarvoor kan je een derdengeldenrekening gebruiken?

Je hebt er misschien wel eens van gehoord of je gaat het in de nabije toekomst gebruiken; een derdengeldenrekening. Maar wat is het precies en waarom zou je er een laten afsluiten en door wie het wordt gebruikt? In deze blog wordt dit uitgelegd.

Wat is een derdengeldenrekening, en door wie wordt het gebruikt?

Een derdengeldrekening is een reguliere bankrekening waarop gelden van derden worden gestort en wordt beheerd door een onafhankelijke derde. Deze rekening kan worden aangevraagd door een notaris, gerechtsdeurwaarder en een advocaat (of een advocatenkantoor). Als je gebruikt maakt van de diensten van een notaris dan kun je ook de term kwaliteitsrekening of derdenrekening voorbij horen komen, dit zijn synoniemen en dus hetzelfde soort rekeningen als een derdengeldrekening. Op zo’n rekening staan gelden die toevertrouwd zijn om door de notaris, advocaat of deurwaardeur beheerd te worden. De gelden die hierop staan, vallen niet binnen het vermogen van de beheerder, en bij eventueel faillissement van bijvoorbeeld het notaris- of advocatenkantoor worden de derdengelden altijd toegekend aan de begunstigde, wat jijzelf of je bedrijf kan zijn.

Waar wordt een derdengeldenrekening voor gebruikt?

Bij een notaris mag, volgens de wet, de derdengeldenrekening alleen worden gebruikt voor geldverkeer waarbij de notaris direct betrokken is. Dit kan zo zijn bij de overdracht van een woning bijvoorbeeld, waar de koper van de woning de koopsom stort op de derdengeldenrekening van de notaris.

Een advocaat draagt zorg voor de rechtsbescherming van de cliënt. Wanneer een klant wordt gesommeerd een openstaande rekening te betalen aan jouw bedrijf dan wordt dit vaak overgemaakt naar de derdengeldenrekening van de advocaat. Je kunt een advocaat in dienst nemen op deze rekening in beheer te houden, om algemeen juridisch advies te geven en te helpen met het opstellen van contracten bijvoorbeeld om zo je bedrijf in goede banen te leiden.

Kortom het geld dat aan jou toebehoort door de verkoop van je huis of door bedrijfsvoering, zal in veilig beheer worden gehouden door een advocaat of notaris. Zij kunnen zelf geen aanspraak maken op deze gelden en dit zal altijd jou, als begunstigde, toebehoren.

Lees ook:  Recruitment IT personeel

No Replies to "Waarvoor kan je een derdengeldenrekening gebruiken?"