Waarom is blauw licht zo verstorend voor de slaap?

Veel mensen zoeken een oplossing voor hun slaapproblemen in de vorm van producten, zoals verzwaarde dekens of gewichtswesten. Hoewel deze producten zeker helpen met de slaap, zullen sommige slaapproblemen niet verholpen worden door te kijken naar wat de slaap bevordert, maar juist naar wat de slaap belemmert. Je hebt vast wel eens gehoord dat je je mobiel en andere beeldschermen niet moet gebruiken voor het slapengaan. Omdat deze beeldschermen veel blauw licht uitzenden, zal je inderdaad minder goed in slaap kunnen komen. Maar waarom is dit blauwe licht zo slecht voor de slaap?

Je brein raakt in de war

Jouw brein krijgt overdag veel blauw licht binnen, namelijk via zonlicht. Dit blauw licht zorgt ervoor dat jouw lichaam wakker blijft, omdat het de aanmaak van het slaaphormoon melatonine remt. Zodra het avond is, zal je weer in staat zijn om dit hormoon te produceren, waardoor je lichaam tot slaap wordt gemaand. Blauw licht in de avond zal er dus voor zorgen dat jouw hersenen niet meer weten of het nu dag is of nacht, waardoor er weinig melatonine wordt aangemaakt. Dit betekent dat je lichaam net zo actief wordt als overdag, wat niet handig is als je net wilt gaan slapen.

Oplossingen voor slapeloosheid door blauw licht

Een goede manier om je ogen te beschermen tegen blauw licht, is om een bril te dragen met een blauw licht filter. Deze haalt al het blauwe licht uit het licht dat je beeldscherm uitzendt, waardoor je lichaam weer melatonine kan gaan produceren. Een andere manier om blauw licht te verminderen, is om de ingebouwde telefoonfilter aan te zetten. Veel telefoons hebben een ingebouwd filter, wat hetzelfde effect heeft als het dragen van een bril met blauwlichtfilter.

Gewichtswesten voor de onrustige slaper

Nu kan het zijn dat je heel onrustig slaapt, waardoor je sneller de neiging hebt om op je telefoon te kijken, bijvoorbeeld om te kijken hoe laat het is. Hierdoor krijg je dus weer meer blauw licht binnen en zo gaat de cyclus maar door. Door te slapen onder een verzwaarde deken of vest, zal je op een natuurlijke wijze veel rustiger slapen. Dit verhelpt de neiging om ’s nachts een beeldscherm op te zoeken.

gewichtswesten

Lees ook:  Middelen tegen kalknagels

No Replies to "Waarom is blauw licht zo verstorend voor de slaap?"