Vaardigheden leer je jouw hele leven lang

Vanaf de basisschool tot aan de middelbare school en de studie erna, doe je steeds meer kennis en vaardigheden op. Van sommige vaardigheden zul je weten dat je erover beschikt, van andere vaardigheden zal nog bekend moeten worden dat je er goed in bent. Hier kun je zelf opeens achter komen of wellicht wijst iemand jou op een vaardigheid die je beschikt. Op de basisschool zul je vooral leren om met anderen om te gaan en om dingen met elkaar te delen. Behandel anderen zoals je zelf ook behandelt zou willen worden. Op de middelbare school zul je veel specifiekere vaardigheden leren. Denk hierbij aan moeilijkere keuzes maken bij verschillende vakken, prioriteiten stellen en een goede planning maken. Pas in de studie na de middelbare school zul je specifiekere vaardigheden leren en jezelf gaan specialiseren.

Blijf vaardigheden ontwikkelen

Om jezelf en anderen scherp te houden is het belangrijk dat je om de zoveel tijd jouw vaardigheden blijft ontwikkelen. Dit houdt het leven interessant en houd het brein scherp. Je kunt dit alleen voor jezelf doen, maar ook bijvoorbeeld voor het werk. Nieuwe vaardigheden ontwikkelen zijn namelijk alleen maar positief voor jouw werkgever en jouw collega’s. Vaardigheden die je leert tijdens jouw studie of op het werk noemen we ook wel competenties. Dit zijn vaak vaardigheden met een specifiek doel, zoals meer leiderschap tonen, kritisch naar zaken kijken of goed tegen stress kunnen. Het leren van deze nieuwe vaardigheden kan vanuit jezelf komen, maar het kan ook zo zijn dat jouw werkgever cursussen en trainingen organiseert om alle werknemers bij te scholen. Dit heeft voor de werkgever namelijk alleen maar voordelen en het komt het werk ten goede.

vaardigheden ontwikkelen

Geef jouw vaardigheden door aan anderen

Na jaren van kennis opgedaan te hebben, zou het zonde zijn als je deze kennis alleen voor jezelf houdt. Het is daarom wijs om dit met anderen te delen. Dit kan familie zijn, maar ook vrienden en collega’s. Wellicht kom je erachter dat je aanleg hebt om dingen uit te leggen aan anderen en vind je het nog leuk ook. Weer een competentie erbij!

Lees ook:  Ouders opgelet, gamen maakt kinderen slimmer

No Replies to "Vaardigheden leer je jouw hele leven lang"