Tips die jij kan gebruiken bij je sollicitatiegesprekken
We hebben al eens geschreven over solliciteren in coronatijd en nu wordt het tijd om te schrijven over ‘normaal’ solliciteren, de ouderwetse face-to-face gesprekken die we allemaal maar al te goed kennen. Veel mensen hebben een bepaalde nervositeit wanneer ze een sollicitatiegesprek moeten voeren, dit is nergens voor nodig. Wij gaan jou een paar tips geven waardoor je zelfverzekerd je volgende sollicitatiegesprek in kan gaan en jouw droombaan kan krijgen!
Durf te vragen naar dresscode
De eerste stress begint bij veel mensen al wanneer ze hun outfit moeten uitkiezen. Hoe kleden mensen zich bij het bedrijf? Komt iedereen in een pak of is het super casual? Zijn er kledingstukken die vereist of taboe zijn? Veel mensen hanteren de vuistregel ‘liever te net dan te casual’, maar dit is nergens voor nodig. Bel het bedrijf op en zeg eerlijk dat je een sollicitatiegesprek hebt en graag wilt weten wat de dresscode is. Als je het niet vraagt kom je het niet te weten.
Lees je in over de functie
Een van de beste tips voor je sollicitatiegesprek die we kunnen geven is: lees je in over de functie. Iemand die voorbereid een gesprek in gaat zal altijd minder nerveus zijn én indruk maken. Er zijn functies die vakspecifieke kennis vragen, zoals de vacature handhavingsjurist, waardoor het dus handig is om van te voren een beetje onderzoek te doen. Iets simpels als de website van het bedrijf doornemen of zoeken naar wat de functie inhoud kan al genoeg zijn om indruk te maken. Weet je nog niet welke baan je eigenlijk wilt? Kijk dan hier naar onze blog over de zoektocht naar een baan die bij je past!
Lichaamstaal spreekt boekdelen
Het is belangrijk om de juiste lichaamstaal te vertonen. Als je helemaal onderuit gezakt zit toon je een ongeïnteresseerde houding. Zit je super strak omhoog met gespannen schouders dan lijk je ongelooflijk nerveus. Onze tip: Hou je rug recht en ontspan lekker je schouders. Dit zorgt er voor dat je een ferme doch zelfverzekerde indruk achter laat bij de persoon die uiteindelijk ge beslissingen maakt.
Met deze tips hopen we je op weg geholpen te hebben om zelfverzekerder en met minder stress je volgende gesprek in te gaan. Is er een bepaalde blog die je graag zou willen zien? Laat het dan even weten door contact met ons op te nemen!