Soorten leiderschapsstijlen
Leiderschap komt voor in verschillend vormen. Er bestaat geen vorm die bij elke groep of situatie past. Ga op zoek naar de leiderschapsstijl die het beste bij jou groep of situatie past. In deze blog worden meest voorkomende leiderschapsstijlen toegelicht.
De meest voorkomende leiderschapsstijlen zijn:
- Gedeeld leiderschap
- Autocratisch leiderschap
- Democratisch leiderschap
- Laissez-fair leiderschap
- Coachend leiderschap
- Transformationeel leiderschap
- Transactioneel leiderschap
1. Gedeeld leiderschap
Uit de naam kun je al opmaken wat deze leiderschapsstijl inhoudt. Er zijn meerdere leiders. Elk teamlid heeft zeggenschap en leiding over zijn of haar eigen expertise. Er worden beslissingen genomen op groepsniveau. De hiërarchie wordt meer gelijkgetrokken bij gedeeld leiderschap. Gedeeld leiderschap werkt het beste in een groep van experts of wanneer er met meerder groepen samen moet gewerkt worden.
2. Autocratisch leiderschap
Autocratisch betekend alleen heersend. Een autocraat neemt beslissingen in zijn eentje. Er wordt verwacht dat werknemers gewoon hun taken uitvoeren. Werknemers mogen geen feedback geven. Deze leiderschapsstijl werk goed in een groep wanneer er weel mensen een uitvoerende taak hebben.
3. Democratische leiderschap
Een democratische stijl in het tegenovergestelde van een autocratische stijl. Bij een democratisch leiderschap hebben de werknemers of teamleden een stem om inspraak te bieden op ontwikkelingen en beslissingen. Een democratisch leiderschap wordt ook wel een dienend leiderschap genoemd. Bij een dienend leiderschap wordt er geluisterd naar de werkvloer.
4. Laissez-fair leiderschap
Bij een laissez-fair leiderschap de leider zijn collega’s of teamleden verantwoordelijkheid en ruimte. Bij deze vorm van leiderschap oefent de leidinggevende geen druk uit op zijn of haar collega’s of teamleden. Deze leiderscapsstijl werkt het beste bij ervaren werknemers die weinig tot geen begeleiding nodig hebben.
5. Coachend leiderschap
Coachend leiderschap is een leiderschapsstijl die tijdsintensief is. Dat wil zeggen dat je als begeleider meer bezig bent met het minitoren en dirigeren van taken van anderen en minder met die van jezelf. Wanneer je gebruik maakt van een coachende leiderschapsstijl is het belangrijk om te reflecteren en evalueren op het werkproces van weknemers.
6. Transformationeel leiderschap
Een transformationeel leiderschap is een leiderschap waar het sterk wordt gelet op de ontwikkelingen van het bedrijf en het personeel. Het personeel krijgt steeds uitdagendere taken naar mate zijn of haar vaardigheden groeien. Het van belang dat werknemers uit hun comfortzone treden om zich te ontwikkelen.
7. Transactioneel leiderschap
Transactioneel leiderschap is het tegenovergestelde van transformationeel leiderschap. Bij transactioneel leiderschap rekent de leidinggevende erop dat werknemers zichzelf motiveren. Weknemers worden beloond voor het werk dat ze doen. De vorm van leiderschap vereist orde en structuur en werkt het beste in organisaties en bedrijven waar bepaalde regels gelden bij het volbrengen van taken.