Seksueel misbruik verwerken

Een van de grootste taboes waar wij in de wereld nog steeds mee te maken hebben is slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Vaak durven we hier niet over te praten, omdat slachtoffers ook weinig handvaten hebben als het aankomt op het verwerken van seksueel misbruik. Het uitspreken van het slachtoffer zijn, is in de meeste gevallen geen makkelijke klus. Je hebt al te maken gehad met een traumatische ervaring en daarna moet je ook nog maar het lef bij elkaar weten te rapen om het iemand te vertellen. Het gevoel wat mensen vaak in de weg staat bij het vertellen van seksueel misbruik, is de schaamte die hier helaas bij komt kijken. Praten en het probleem tackelen is het beste wat je kan doen wanneer je slachtoffer bent van seksueel misbruik.

Schuld bij het slachtoffer

Waar veel mensen een handje aan hebben, is de twijfel leggen bij het slachtoffer. Vragen en opmerkingen zoals: heb je wel nee gezegd? Je had ook wel iets uitdagends aan. Misschien ben je niet duidelijk geweest. Waarom heb je niet om hulp gevraagd? En zo gaat de lijst door. Dit zijn allemaal opmerkingen en vragen waar een slachtoffer niet op zit de wachten. Het slachtoffer is in geen enkel opzicht de schuldige in het verhaal. Iemand anders moet gewoon simpelweg met zijn of haar handen van iemand afblijven, wanneer dit niet gewenst is.

Verwerkingsproces

Bij het verwerken van seksueel misbruik is geen juist antwoord. Iedereen verwerkt het op zijn of haar eigen manier. Het grootste tip is om er over te praten. Ga het vooral niet wegstoppen, want dit is in de meeste gevallen geen manier van verwerken. Door het weg te stoppen kan het je op lange termijn weer inhalen. Misschien werkt het voor jou wel op het op te schrijven, of om muziek te schrijven, of om er simpelweg gewoon over te praten. Schilder erover, teken. Er zijn heel veel manier van het hebben van een uitlaatklep. Ga sporten, rennen, wandelen. Waar jij je goed bij voelt moet je proberen te stimuleren. Het belangrijkste is om hier naar te zoeken en toch te praten over de situatie. Mensen die je kunnen steunen en hulp kunnen bieden, zullen ook als troost kunnen werken.

Lees ook:  Geef je hotelkamers een nieuwe uitstraling!

No Replies to "Seksueel misbruik verwerken"