Preferente aandelen en dividend aandelen

De aandelenmarkt is een complexe markt, waarin veel verschillende soorten aandelen te verhandelen zijn. Voor een beginner kan dit dan ook zeer onduidelijk zijn. Enige uitleg is dan ook een gewenst iets. Als je geen verstand van zaken hebt loop je namelijk het risico om je inleg te verliezen en dat wil je niet. Daarom gaan we vandaag meer vertellen over twee soorten aandelen. Deze blog zal hier meer informatie over bevatten en uitleggen wat dit voor soort aandelen zijn.

Wat zijn dividend aandelen?

Bij het kopen van aandelen koop je eigenlijk een klein deel van het bedrijf. Kort gezegd ben je dus een klein stukje eigenaar van het bedrijf. Hier houdt het niet altijd op. Zo zijn er aandelen waarbij je winst krijgt uitgekeerd. Dit betekent dat als het bedrijf winst maakt, jij hier ook een klein percentage van ontvangt. Dit percentage is gebaseerd op de hoeveelheid aandelen die jij hebt. Hoe meer aandelen, hoe hoger het percentage winst dat jij zal ontvangen. Dit soort aandelen staan in de aandelen wereld bekend als dividend aandelen en zijn zeer populair. Bij deze dividend aandelen verdien je niet alleen bij een koerswijziging, maar ook periodiek aan de uitgekeerde winst.

Hoogdividend of groeidividend?

Aandelen met een hoog dividend zorgen voor een leuk extraatje bij uitbetaling van het dividend. Dit zal je dan ook meteen terugzien op de effectenrekening. Het nadeel van dit soort dividend is dat een onderneming te weinig geld kan overhouden voor investeringen. Dit kan tot gevolg hebben dat de winst steeds verder afvlakt en daardoor wordt er een steeds lager dividend uitgekeerd. Bij groei dividend is dit niet het geval. Hier kiest de meerderheid van de aandeelhouders ervoor om geen of weinig dividend te laten uitcashen. De behaalde winst wordt geïnvesteerd in het bedrijf, waardoor het bedrijf verder kan groeien. Dit kan als voordeel hebben dat er op een later tijdstip een hoger dividend kan uitbetaald worden. Deze strategische vorm van dividend uitkering, wordt steeds populairder bij bedrijven met veel groeipotentie.

Wat zijn preferente aandelen?

Buiten dividend aandelen zijn er nog andere soorten aandelen. Zo zijn er ook de zogenaamde preferente aandelen. Deze aandelen zorgen ervoor dat jij voorrang hebt op de winstuitkering. Het gevolg is dan ook dat aandeelhouders met preferente aandelen eerder de winstuitkering ontvangen. Een preferent aandeel geeft ook stemrecht tijdens een algemene vergadering. Mocht het bedrijf beëindigd worden in verband met faillissement? Dan hebben preferente aandeelhouders voorrang op de uitbetaling van overgebleven financiële middelen.

Wat zijn de doelen van preferente aandelen?

Preferente aandelen worden uitgegeven met twee verschillende doelen. Dit kan zijn voor het financieren van de onderneming of voor het beschermen van de onderneming. Bij beide van deze doelen kunnen preferente aandelen worden ingezet.

Wat zijn  de eigenschappen van deze soort aandelen?

Aandeelhouders die beschikken over preferente aandelen, hebben recht op een vast dividendpercentage. Bij uitkering van winsten hebben zij altijd voorrang op de andere aandeelhouders. Beleggers met preferente aandelen hebben als eerste recht op een deel van het overgebleven geld binnen een onderneming.

Lees ook:  Zijn goedkope producten kwalitatief altijd slecht?

Twee soorten preferente aandelen

Kortgezegd, met een preferent aandeel krijg je voorrang op normale aandeelhouders. Er zijn echter nog meer vormen van deze soort aandelen. Hieronder geven wij drie soorten preferente aandelen aan. Als eerste de financiering preferente aandelen. Deze worden verkocht aan beleggers om de onderneming te financieren. Deze aandelen hebben als kenmerk dat zij een vast rendement geven dat losstaat van het bedrijfsresultaat. Cumulatief preferente aandelen zorgen ervoor dat er winst wordt uitgekeerd wanneer een bedrijfswinst is gemaakt. Ook als er jarenlang geen winst is gemaakt wordt er bij de eerste winst een rendement uitgekeerd aan deze aandeelhouders.

dividend aandelen

No Replies to "Preferente aandelen en dividend aandelen"