Pelletkachel VS houtkachel. Wat is het verschil?

Waarom een kachel?

Kachels zijn een gewild object dankzij de gezellige sfeer en warmte die je in huis haalt. Misschien is het echter wel handig om te weten wat het verschil is voor je een hout- of pelletkachel in huis haalt. Een houtkachel is namelijk vrij duidelijk voor veel mensen, maar veel van ons zullen tevens niet eens weten wat een pelletkachel precies is. Daarom hier een handig overzicht dat uitlegt wat een pelletkachel voor jou kan betekenen en de verschillen met een houtkachel duidelijk maakt.

Pelletkachel

Een pelletkachel gebruikt over het algemeen kleine brokjes hout als verbranding, maar biomassa is ook mogelijk. Deze brokjes bestaan meestal uit resten zaagsel en houtsnippers. Waar een houtkachel vaak goedkoper is dan een pelletkachel om aan te schaffen, heeft deze laatste wel enkele voordelen. Zo is hij vaak geavanceerder in technologie, waarbij een enkele knop genoeg is om hem aan- en uit te zetten. Ook zit er gewoonlijk een thermostaat op. Deze thermostaat regelt een fijne, constante temperatuur in de ruimte, net zoals een centrale verwarming dat zou doen.

houtkachel vs pelletkachel

Omdat pellets behoorlijk zuinig zijn en goedkoper dan bijvoorbeeld hout of gas, haal je de aankoopkosten van een dergelijke kachel er ook weer uit wanneer je hem een langere tijd gebruikt. Ook worden de pellets bijna volledig omgezet in warmte/energie en laten na de verbranding bijna niets achter, waardoor alles zelfs makkelijk te onderhouden is. Het enige dat echt vies kan worden is het glas, en deze zal dan ook wel af en toe gepoetst moeten worden.

Veel positieve geluiden over de pelletkachel dus. Is het dan sowieso beter om deze aan te schaffen? Grotendeels is het antwoord simpelweg ‘’ja’’. Pellets zijn milieuvriendelijker, uiteindelijk goedkoper, zuinig, en ze zorgen voor een stabiele, constante verwarming. Hout heeft echter een paar aspecten die mensen als prettiger kunnen ervaren.

Houtkachel

Allereerst is hout makkelijker verkrijgbaar. Het is tenslotte een grondstof die veel boven de grond groeit waarbij tevens sprokkelhout regelmatig overal aanwezig is. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een leverancier voor pellets. Ten tweede vinden sommige mensen het fijn dat een houtkachel open kan, en ze zelf in het relatief primitieve systeem kunnen. Maar het belangrijkste is wellicht dat een pelletkachel stroom nodig heeft en een houtkachel niet. Mocht er dus ooit geen stroom beschikbaar zijn, dan werkt de kachel op hout wel nog gewoon. Of dat echter tegen de voordelen van een pelletkachel opweegt, is volledig afhankelijk van je eigen keuze.

 

Lees ook:  Waar jij op moet letten bij het kopen van kartonnen dozen 

No Replies to "Pelletkachel VS houtkachel. Wat is het verschil?"


    Got something to say?

    Some html is OK