Je sigaret afwisselen kan nooit kwaad

Ben je dat sigaretje zat of zoek je vervanging voor je wekelijkse joint? Een shisha (die ook wel nargileh of hookah wordt genoemd) kan dan prima uitkomst bieden. De shisha die veelal waterpijp heet, komt van origine uit India, China en het Midden-Oosten. Waterpijp roken is fijne ontspanning om in je eentje of met vrienden te ervaren. Met behulp van een waterpijp kun je kruidenmengsels of (fruit)tabak roken mét of zonder nicotine. De shisha komt in verscheidene culturen voor. Er bestaan tegenwoordig veel waterpijp winkels die shisha’s verkopen in allerlei kleuren en uitvoeringen.

Hoe een waterpijp werkt

Bij een shisha leg je je tabak of kruidenmengsel in een kommetje met gaten. Er wordt aluminiumfolie overheen geplaatst. Erbovenop leg je een kooltje. Er komt lucht door de kom zodra je zuigt aan het mondstuk van het slangetje. Hierdoor ontstaat er rook, die je via de pijp en het vaasje met water opzuigt. De hitte van het koolstukje gaat door je kommetje heen, wat ervoor zorgt dat de tabak alleen maar wordt verhit. Het water zorgt dat de rook koel wordt. Je inhaleert daardoor zachte rook. De kolen spelen een essentiële rol als je hookah gaat roken. Zo heb je bijvoorbeeld elektrische shisha kooltjes. Deze kooltjes werken via een externe verhittingsbron. Daarnaast kun je ook gaan voor natuurkooltjes. Dit zijn shisha kooltjes zonder chemische stoffen. Tot slot zijn er de zogenaamde quick-light kooltjes. Hierbij gaat het om shisha kooltjes met chemische stofjes. De chemische stoffen zorgen ervoor dat deze kolen vrij snel vlamvatten.

Welke rookwaar gaat in jouw hookah?

In jouw hookah kun je allerlei soorten rookwaar stoppen. Zo kun je gaan voor wiet of hasj. Veel mensen genieten hier meer van dan een standaard joint. Verder is er gearomatiseerde waterpijp tabak, maar ook niet gearomatiseerde tabak voor de liefhebber. Tevens zijn er kruiden- en vruchtenmengseltjes die ‘herbal molasses’ heten. Aromatische stoomsteentjes kun je ook gebruiken in een waterpijp. Deze steentjes bevatten geurstoffen die verdampen bij verhitting.

De effecten na gebruik van een shisha

Dat het roken van een waterpijp niet erg gezond is, is natuurlijk algemeen bekend. Toch zijn de specifieke effecten na gebruik van een hookah vaak onduidelijk. Zo heb je een verhoogde bloeddruk en hartslag. Bovendien zal je ademhaling versnellen. Na verloop van tijd zal ook je longfunctie verminderen.

Shisha kooltjes

Lees ook:  Een dagje weg

No Replies to "Je sigaret afwisselen kan nooit kwaad"