Je auto pimpen en tunen

Het pimpen en tunen van je auto is een bijzondere hobby. Niet alleen is het ergens heel persoonlijk omdat voor veel mensen hun auto als hun baby is, maar het is ook een interessant project waar je aan kunt blijven werken.

Wat is pimpen en wat is tunen?

Pimpen is eigenlijk alles dat te maken heeft met de buitenkant van je auto. Of dit nou gaat om dikke spoilers en een andere uitlaat of om neonverlichting (illegaal trouwens) aan de onderkant van je auto plakken zodat je net een rijdende kerstboom bent. Tunen daarentegen gaat over de binnenkant van je auto en de performance van de onderdelen. Dit heeft zowel met onderdelen te maken (sterkere motor) als met het programmeren van de chips van je auto. Door te programmeren kun je limieten verplaatsen of opheffen, en je auto opengooien op zo’n manier dat jij er optimaal profijt van hebt.

Saab Sonett

Saab Sonett

Als je gaat pimpen of tunen dan kun je alles zelf bij elkaar sprokkelen, maar ook zijn hier zogenaamde kits voor beschikbaar. Een bodykit bijvoorbeeld is een pakket van stukken voor de buitenkant van je auto, speciaal bedacht voor die specifieke auto. Heb je een Opel Astra of een Saab Sonett? Voor alle soorten is er wel iets te vinden, hoewel er voor nieuwere en sportievere auto’s actief meer wordt geproduceerd. Hetzelfde geldt voor tuning pakketten. Hierbij kun je ook kijken naar een Saab Sonett of een ander merk en type auto. Ga je op zoek naar losse onderdelen, dan is dit al snel te vergelijken met het maken van chips om zelf een computer te bouwen in plaats van het bestellen van (pakketten) onderdelen.

Voorzichtig

Hoewel het leuk is om te experimenteren en er genoeg instructievideo’s te vinden zijn op internet, zijn er ook twee belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste: Je auto pimpen of tunen is een luxe hobby. Onderdelen en pakketten zijn duur en meestal krijg je de waarde die je erin stopt niet terug bij de verkoop. Ook omdat auto’s altijd slijten en dit de waarde verminderd. Ten tweede: Wees voorzichtig en probeer het legaal te houden. Die neonlichten onder je auto zijn een flinke bekeuring of inname niet waard. Zo wordt je hobby alleen maar duurder en duurder.

Lees ook:  Nederlands Klein Vaarbewijs

No Replies to "Je auto pimpen en tunen"