Het verschil tussen een Ketogeen- en Paleodieet

Het verschil tussen een Ketogeen- en Paleodieet

Tegenwoordig zijn er diverse voedingspatronen die je kunnen helpen bij diverse voedingsdoelen. Twee populaire voedingsbenaderingen zijn het paleo en keto dieet. Deze voedingsbenaderingen kunnen mensen helpen bij het verbeteren van de gezondheid en gewicht beheersing. Hoewel beide diëten overeenkomsten delen, verschillen ze ook. In deze blog bespreken we de belangrijkste verschillen van deze diëten!  

Het ketogeen dieet

Het ketogeen is een koolhydraatarm en hoog vet percentage. Dit dieet is gericht op het verhogen van de ketose in het lichaam. Ketose is een metabolische toestand waarin het lichaam vetten afbreekt tot ketonen, die dienen als alternatieve brandstofbron in plaats van koolhydraten. De belangrijkste kenmerken van keto zijn:

 1. Koolhydraatbeperking: Het keto-dieet vereist een zeer lage inname van koolhydraten, meestal tussen de 20 en 50 gram koolhydraten per dag.
 2. Hoog vetgehalte: Vetten vormen het grootste deel van de dagelijkse calorieën, vaak Denk aan 70-80% van de totale voedingsinname.
 3. Matige eiwitinname: Eiwitten worden matig geconsumeerd om te voorkomen dat het lichaam te veel eiwitten in ketonen omzet.
 4. Ketonenproductie: Het doel is om het lichaam in een staat van ketose te brengen, waarbij reservevetten als brandstof worden gebruikt.

Het Paleodieet

Het paleo-dieet is gebaseerd op het idee dat we moeten eten zoals onze voorouders. Daarmee wordt bedoeld voor de opkomst van landbouw en bewerkte voedingsmiddelen. De belangrijkste kenmerken van het paleo-dieet zijn:

 1. Onbewerkte voedingsmiddelen: Het dieet legt de focus op het consumeren van onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen zoals mager vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden.
 2. Eliminatie van moderne bewerkte producten: Voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, granen, peulvruchten, bewerkte oliën, suikers en kunstmatige toevoegingen worden over het algemeen vermeden. Dit wordt voornamelijk gedaan om ontstekingen te voorkomen.
 3. Gezonde vetten: Het paleo-dieet moedigt ook het gebruik van gezonde vetten aan, zoals olijfolie en kokosolie.
 4. Matige eiwitinname: Het dieet bevat een matige hoeveelheid eiwitten, omdat dit afkomstig van dierlijke bronnen.

 

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Het belangrijkste verschil tussen ketogeen en paleo is de koolhydraatinname. Keto is extreem koolhydraatarm, terwijl paleo wel koolhydraten toestaat. Deze koolhydraten zijn toegestaan zolang deze afkomstig zijn van paleo-vriendelijke bronnen zoals groenten en fruit. Het doel van keto is om het lichaam in ketose te brengen.

Vetinname

Hoewel beide diëten vetten bevatten, verschilt de verhouding. Keto is een hoog vet dieet, terwijl paleo een matige vetinname heeft. Dit betekent dat keto meer nadruk legt op het consumeren van gezonde vette. Deze Vetten worden door het lichaam vervolgens om gezet in brandstof.

Zuivel en granen

Een ander belangrijk verschil is dat het ketodieet zuivelproducten zoals kaas en boter kan bevatten. Deze voedingsmiddelen worden over het algemeen vermeden in het paleodieet.

Bovendien staan granen, zelfs volkoren granen, niet op de paleo-lijst, terwijl keto soms kleine hoeveelheden volkorengranen toestaat. Zolang deze, maar passen binnen de dagelijkse koolhydraatlimiet.

Overeenkomsten tussen Keto en Paleo

Ondanks de dieet verschillen delen keto en paleo ook enkele overeenkomsten:

 1. Eliminatie van bewerkte voedingsmiddelen: Beide diëten moedigen de verwijdering van bewerkte voedingsmiddelen, suikers en kunstmatige toevoegingen aan.
 2. Nadruk op onbewerkte voedingsmiddelen: Zowel keto als paleo benadrukken de consumptie van onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen.
 3. Matige eiwitinname: Beide diëten bevatten matige hoeveelheden eiwitten, waarbij de bronnen meestal afkomstig zijn van dierlijke producten.
Lees ook:  Alles uit je GoPro halen

 

Welk dieet moet je kiezen?

De keuze tussen het keto- en paleodieet wordt bepaald door je persoonlijke doelen. Als je bijvoorbeeld gewicht wilt verliezen en bereid bent om je koolhydraatinname te verminderen? Dan kan het keto-dieet een geschikte optie zijn. Wil je meer manieren voor het verliezen van gewicht? Klik dan op de link Afvallen doe je met deze tips!

Aan de andere kant, als je de focus wilt leggen op het nuttigen van onbewerkte voedingsmiddelen, kan het paleo-dieet passend zijn voor jou.

Gewichtsverlies

Het is belangrijk om beide diëten te overwegen en te evalueren welke het beste bij jouw behoeften past voordat je een keuze maakt.

No Replies to "Het verschil tussen een Ketogeen- en Paleodieet"