Het is weer tijd om te stemmen

Je hebt het vast wel meegekregen: de verkiezingen zijn weer aan de gang. Dit betekent dat je overal posters en reclame ziet van de grootste politieke partijen van Nederland. Ook jij hebt weer eens kans op je te laten horen door een stem uit te brengen. Ben je 18 jaar of ouder, dan heb je in ons land het recht om te stemmen. Dit is niet verplicht. Een stem gaat uit naar de partij waarin jij het meeste vertrouwen hebt. Hoe de verkiezingen precies in hun werk gaan en hoe je jouw stem moet uitbrengen bespreken we kort in deze blog.

 

Hoe breng je jouw stem precies uit

Je kunt je wel voorstellen dat het moeilijk is om iedereens mening te peilen. Er wonen tenslotte 17 miljoen mensen in Nederland die allemaal een eigen mening hebben. Vandaar dat het verkiezingssysteem bedacht is. Op deze manier kun je een stuk eenvoudiger aan de inwoners vragen wat hun mening is. Je kunt onder andere stemmen op de mensen die namens Nederland in het Europees Parlement zitten en de mensen die in de Tweede kamer komen te zitten. 14 dagen voor de verkiezingen krijgt iedereen van 18+ een stempas in de brievenbus. Op die stempas staat waar je kunt stemmen, wanneer je dit kunt doen en wat je mee moet nemen. Aan de hand van een kandidatenlijst maak je een beslissing en ga je jouw stem uitbrengen. In jouw woonplaats ligt altijd wel een stembureau, ver reizen hoeft dus niet. De partijen die de meeste stemmen krijgen gaan deel uit maken van het kabinet.

 

Participatie applicatie gebruiken

Uiteraard heb je als één van die 17 miljoen een ontzettend klein aandeel in het uiteindelijke resultaat. Wil je meer invloed hebben, dan kun je beter gemeentelijk stemmen. Binnen jouw eigen gemeente is een stem veel meer waard. Dit kan tegenwoordig heel makkelijk via een participatie applicatie. Een participatie applicatie is een app voor je telefoon of tablet. Via deze participatie applicatie krijg je allemaal vragen en peilingen binnen die betrekking hebben op de gemeente waar je woont.

 

Lees ook:  Maak jij al gebruik van groene stroom?

No Replies to "Het is weer tijd om te stemmen"


    Got something to say?

    Some html is OK