Echte Italiaanse gerechten en producten

Nadat Italië tijdens de Renaissance een leider werd in de culinaire wereld in Europa, verschoof de focus van culinair eten naar Frankrijk in de 17e eeuw. Chique dineren werd toen voornamelijk alleen in Frankrijk en in Italië gedaan.

Frankrijk was een belangrijke speler op het gebied van koken en techniek was een belangrijk element voor de koks vroeger. Om nationale kenmerken na te streven, besteden Italianen aandacht aan hun eigen kooktradities. Deze kooktradities komen niet af van chefs, maar juist van de huisvrouwen. Het kiezen van de juiste ingrediënten is het belangrijkste. Overigens was het een man, Pellegrino Artusi, die in 1891 de kookboeken “Science in the Kitchen” en “The Art of Eating Healthy” publiceerde, waardoor De Italiaanse keuken iconisch is geworden.

De zoektocht naar de Italiaanse keuken

Wie van koken houdt en hier graag tijd in steekt weet zeker wie Jamie Oliver is. Hij is ook op reis gegaan naar de Italiaanse keuken en wou hier zijn creativiteit op toepassen. Hier werd er gekeken naar de traditionele Italiaanse keuken. Wat zijn nou echte tradities in Italië? Is de Italiaanse keuken te kenmerken en zijn er algemene stijlen en principes?

Het zijn juist de Italianen zelf die roepen dat er geen typerende Italiaanse keuken bestaat. Vroeger was Italië een chaotische situatie bestaande uit meerdere landen en staten. Er waren veel verschillende culturen, voorkeuren en principes. In 1870 is Italië een eigen land geworden en hierdoor is er nu zeker een patroon te zien in hun kookkunsten.

De Italiaanse manier van koken

In Italië weten de voedselliefhebbers precies hoe een goede maaltijd er uit hoort te zien: eerst is het “primo”, koolhydraten in de vorm van risotto of bouillonpoeder, en dan het eiwit van “secondo”: vlees of vis en groente. Deze formule is nog niet eens zo oud. De traditie waar Jamie Oliver tegen aan liep is ook nog niet zo oud als dat de Italianen denken. Carpaccio, tiramisù, spaghetti carbonara, het zijn allemaal recepten van na de Tweede Wereldoorlog. Daarom verandert de Italiaanse keuken, maar voor niet-Italianen is het moeilijk om het begin en einde van de vernieuwing te zien.

In de Italiaanse keuken zijn er zeker verschillende soorten methoden en stijlen te herkennen, de kooktechnieken (zoals “al dente” koken) moeten zeer zorgvuldig worden uitgevoerd, met speciale aandacht voor de ingrediënten. Iconische Italiaanse producten worden wereldwijd ook veel gekocht. “Wat je ziet is je smaak” is het uitgangspunt, en vice versa: je moet de smaak kunnen zien en herkennen.

Italiaanse producten

Lees ook:  Wat is kalkwater?

No Replies to "Echte Italiaanse gerechten en producten"


    Got something to say?

    Some html is OK