Dingen die je kunt doen om het jezelf makkelijker te maken als ondernemer

Als beginnende ondernemer is een goede voorbereiding minimaal het halve werk. Eén van de dingen die je kunt doen om jezelf een beetje grond onder je voeten te geven is zoveel mogelijk informatie verzamelen. Dit doe je door in te lezen wat er van jou als ondernemer verwacht wordt door onder andere de belastingdienst, en door je te verbinden met andere ondernemers. Het probleem met ondernemen is namelijk dat je uiteindelijk tegen van alles aanloopt dat je niet van tevoren aan ziet komen. Onverwachte extra kostenposten, aftrekposten waar je niet vanaf weet tot een boekhouder je het verteld, etc. De enige manier om achter deze dingen te komen is door tegen ze aan te lopen en van anderen te leren.

Organiseren en bijhouden

Het organiseren van je administratie en je activiteiten is één van grootste pleziertjes die je jezelf kunt doen. Al ben je nog zo’n chaotische of creatieve ondernemer, als jij alles dat je doet goed weet bij te houden maakt de rest eigenlijk niet zoveel meer uit. Dit heeft betrekking tot het organiseren van je bureauruimte, maar ook op bijvoorbeeld het bijhouden van je uren, je aankopen, en je uitgaven.

boekhoudprogramma

Boekhoudprogramma

Je kunt je ook voorbereiden op allerlei ervaringen met de belastingdienst en belastingaangifte door te beginnen met je boekhouding. Hoewel een simpele boekhouding (activa versus passiva) vaak nog goed te doen is voor de kleine ondernemer, wordt het al snel ingewikkelder. Om te voorkomen dat je overspoeld wordt met vragen en onverwachte problemen die tijd gaan kosten kun je een boekhouder inhuren, of op zijn minst een boekhoudprogramma aanschaffen. Een boekhoudprogramma is misschien een kleine investering, maar betaald zichzelf al snel terug.

Verzamelen en netwerken

Een groot gedeelte van al deze dingen is zoals je merkt eigenlijk niets anders dan het verzamelen van informatie. Zo gaat dit ook voor je netwerk en het verzamelen van contacten. Door de juiste mensen bij elkaar te vinden zorg jij dat je altijd iemand hebt die je kan helpen groeien of een brandende vraag kan beantwoorden. Hulp moet je dan ook accepteren, want ondernemen is een heel stuk lastiger als je alles zelf probeert te doen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, alleen maar jezelf goed voor te bereiden en te blijven verzamelen.

Lees ook:  3 Handige toevoegingen aan jouw veranda in Tilburg

No Replies to "Dingen die je kunt doen om het jezelf makkelijker te maken als ondernemer"