De 6 schrijfgenres die jouw schrijfstijl invulling geven
Het gebruiken van woorden in schrift kan op verschillende manieren worden gedaan. Mocht je geïnteresseerd zijn om meer met het geschreven woord aan de gang te gaan, dan is het belangrijk om kennis te hebben genomen van de diverse soorten schrijfgenres. Op deze manier kun je beter bepalen welke schrijfmethode je wilt verkennen. Lees snel verder als je meer te weten wilt komen over de meest voorkomende schrijfgenres.
Blogs
Blogs zijn online artikelen die zich bezighouden met een breed scala aan onderwerpen. In het blogformaat wordt er doorgaans een informele en beknopte schrijfstijl aangenomen. Aangezien blogs toegankelijk en laagdrempelig zijn, is dit een uitstekende manier om te werken aan je schrijfvaardigheden. Hierbij kan je gebruik maken van publicatiebronnen zoals Tumblr of WordPress om je werk te delen.
Poëzie
Poëzie is een perfect medium voor emotioneel gedreven schrijvers die graag aan de slag gaan met verschillende mogelijkheden om te spelen met vorm en structuur. Zowel traditionele fictieschrijvers als non-fictie schrijvers gebruiken poëzie om hun verhaal of boodschap over te brengen en kan worden gezien als een creatieve uitlaatklep.
Essays
Een essay is een schrijfformaat die doorgaans te herkennen is aan non-fictie artikelen die van relatief korte duur zijn. Een essay geeft een beschouwing van de persoonlijke ervaringen, analyse en mening van de schrijver over een bepaalde kwestie of verhaal. Essays zijn overal te vinden en zijn een goed startpunt voor schrijvers die hun opinie en ervaringen willen ventileren.
Audio
Tegenwoordig is het ontzettend populair om het geschreven woord te transformeren tot audioboeken en podcasts. Het vertalen van schrijfmateriaal naar lineaire audio vereist de schrijver onder meer om bondig te schrijven en de context op de juiste manier duidelijk te maken voor de luisteraar.
Korte verhalen
Korte verhalen zijn een goede methode om je schrijfstijl te ontdekken. Nieuwe fictieschrijvers hanteren dit schrijfformaat omdat ze een lager aantal woorden dan traditionele romans bevatten en het de schrijver uitdaagt om in een korte en bondige vorm een verhaal over te brengen.
Romans
Wil jij je tanden zetten in een fictioneel meesterwerk, dan ga je aan de slag met een roman. Romans geven je alle ruimte om jouw schrijfkwaliteiten aan te tonen en heb je de mogelijkheid om complexe personage op te bouwen en ingewikkelde verhaallijnen uit te werken.
Wil je jouw schrijfwerk vereeuwigen en een boekje laten drukken, houd er dan rekening mee dat je boekontwerp past bij de inhoud. Denk hierbij aan de uitstraling, de papiersoort en de kwaliteit van de omslag.