Jouw zoektocht naar een baan die bij je past
Wanneer je bent afgestudeerd of gewoonweg op zoek bent naar een baan dan is het belangrijk dat je hiervoor een zogeheten sollicitatiestrategie voor maakt. Natuurlijk verschilt het per sector waarin je wil gaan werken wat voor sollicitatiestrategie je nodig hebt. Bij het ene bedrijf kan je bijvoorbeeld vrijwel direct beginnen, omdat er vraag is naar medewerkers zoals bij de horeca of als het gaat om banen in de zorg. Hoe pak je een zoektocht aan als het gaat over een baan waar je daadwerkelijk naar moet solliciteren en jouw indrukken ontzettend van belang zijn? Wij helpen je op weg naar de baan die bij je past!
Voorbereiding
Allereerst is jouw voorbereiding ontzettend belangrijk en deze begin je al voordat je zoektocht überhaupt begint. Hierbij is het belangrijk om voor jezelf voor ogen te hebben wat jij wilt bereiken tijdens je werk en waar je goed in bent. Een sollicitatiestrategie helpt jou hierbij met als doel dat je effectief kan solliciteren. Dit kun je zien als een sollicitatiestrategie waarbij je bijvoorbeeld gerichter gaat solliciteren.
Doel stellen
Om te weten waarnaar je moet solliciteren is het belangrijk om te weten wat voor soort bedrijf, wat voor functie en wat voor taken bij jou passen. Bij het stellen van doelen is het van belang dat je dit volgens het SMART-principe doet, zodat je voor jezelf zo concreet mogelijk krijgt waar je naar op zoek bent. Dit kun je voor iedere sector doen, al zoek je een baan in de zorg of een baan in de marketing.
Oriëntatie
Op welke manier je op zoek gaat naar banen is afhankelijk van de sector. Onderzoek waar voor jou relevante vacatures te vinden zijn en ga hier actief naar op zoek. Kanalen waar je tegenwoordig veel vacatures vindt zijn je netwerken via LinkedIn, carrièrebeurzen maar een hele belangrijke is het platform Indeed. Om je kans te vergroten bij een vacature op de website van een bedrijf is het een pré wanneer je het bedrijf opbelt. Dit kun je ook doen als je een open sollicitatie de deur uitstuurt.
Een extra tip wanneer je afgewezen wordt voor een functie: vraag om een afwijsreden. Wanneer je dit bijhoudt weet je waar je jouw sollicitatiestrategie kan bijstellen en pas de eventuele tips toe die het bedrijf je geeft.
Personal branding: je eigen merk
Hoe wil jij jezelf presenteren tijdens je sollicitatie? Hier moet je goed over nadenken en daarbij is zelfkennis ontzettend belangrijk. Wat zijn je talenten en wat zijn je valkuilen? Voor een potentiële werkgever is het belangrijk dat je weet waar je goed in bent, maar al zeker waar je niet goed in bent. Op deze manier kun jij je onderscheiden van concurrentie en zorg jij ervoor dat je een toegevoegde waarde kan brengen binnen de onderneming.