Een aantal tips om beter te slapen

Slaap is essentieel om de rest van de dag goed te kunnen functioneren. Dat weet iedereen in principe wel. Een goede nachtrust staat ook wel bekent als een van onze belangrijkste primaire behoeftes. Maar waarom geeft dan toch 63% van de mensen aan beter te willen slapen? Dat ze niet tevreden zijn over hun nachtrust.

Veel mensen hebben een gezin en huishouden dat verzorgd moet worden en misschien ook wel kinderen die naar school moeten worden gebracht en vervolgens thuis komen met een hele berg huiswerk. Wij leven in een maatschappij waar hoge druk wordt gezet op mensen. We moeten werken, presteren, nog meer werken. Als we dit niet doen, kunnen we de huur, hypotheek en zorgverzekering etc. niet betalen. Allemaal elementen die er toe leiden dat wij maar door en door en door gaan. Het stressgehalte blijft hoog en de uurtjes die overblijven voor een goede nachtrust worden steeds lager.

Beter in slaap vallen

Het lichaam en de hersenen herstellen zich alleen op het moment dat ze in een diepe slaap verkeren. Dit heet ook wel de diepe slaapfase en de REM-fase genoemd. Om beter in slaap te kunnen slapen is het van belang dat het lichaam rust en een gevoel van veiligheid ervaart. Maar hoe krijgen wij ons lichaam voor het slapen gaan in zo’n rustige toestand zodat we beter kunnen slapen in deze drukke maatschappij? Daar is toch helemaal geen tijd voor?

Gevolgen van niet genoeg slaap

Wetenschappelijk is bewezen dat een slechte nachtrust de kans vergroot op chronische vermoeidheid, burn-out, obesitas, dementie, diabetes, kanker, depressie en zelfs een beroerte! Niet voldoende slaap is nadelig voor prestatiedrang op het werk én op school. Het is gebleken dat onvoldoende slaap kan resulteren in slecht cognitief functioneren en gedragsproblematiek.

Tips voor een fijne nachtrust

  1. Allereerst moet je zorg voor een vast slaapritme. Bestudeer zelf hoeveel uur slaap jij nodig hebt om de dag erna goed te kunnen functioneren. Het gemiddelde ligt op zo’n 7,5 uur slaap. Zorg dat je op een vast tijdstip naar bed gaat, maar ook op een vast tijdstip op staat.
  2. Wist je dat ruim 80% van de mensen beeldschermen mee naar bed neemt?  Dit is niet slim. Deze beeldschermen verhogen namelijk je hersenactiviteit, terwijl je juist je hersenactiviteit wilt verlagen om beter te kunnen slapen. Zorg dat je een uur voor het slapen gaan geen beeldschermen gebruikt en verwijder deze het beste ook uit de slaapkamer, zodat je niet in de verleiding komt.
  3. Blijf actief gedurende de dag. Geef jouw lichaam en geest momenten in de frisse lucht en zorg dat je voldoende beweegt. Hierdoor heeft het lichaam aan het eind van de dag een voldaan gevoel waardoor je makkelijker in slaap valt.
  4. 66% drinkt cafeïne houdende dranken voor het slapen gaan en 68% geeft aan alcohol te nuttigen tijdens de avonduren. Bestudeer je voeding eens. Als jij in een diepe slaap wilt belanden, dan zou ik de cafeïne en alcohol maar beter aan de kant schuiven. Beide hebben ze nadelige gevolgen voor de slaap. Door de cafeïne kom je moeilijk in slaap en door de alcohol blijf je hangen in een lichte slaap, waardoor je lichaam niet tot rust komt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je geen zware maaltijden eet voor het slapen gaan.
  5. Bouw voor jezelf een mooi rustgevend avondritueel op. Maak zeker dat je lichaam en geest voldoende rust ervaren voordat je je ogen sluit. Begin hier ruim een uur voor het slapen mee. Neem bijvoorbeeld lekker een warme douche, lees een boek, demp de lichten en gun je lichaam diepe druk met bijvoorbeeld een verzwaringsdeken of verzwaringskussen.
Lees ook:  De geschiedenis van Wehkamp

Effecten van een verzwaringsdeken op slaap

Sensolife beter slapen

Heb je al eens gehoord van een verzwaringsdeken of een verzwaringskussen? Wanner je niet over voldoende tijd beschikt voor een rustig avondritueel of  juist zo energiek bent dat je echt iets meer nodig hebt dan alleen wat bewegen door de dag heen. Dan heeft SensoLife misschien wel een oplossing voor jou! Dit zijn producten met extra gewicht. Door het gewicht wordt er druk uitgeoefend op de dieper gelegen sensoren in je lichaam, zoals je pezen, spieren en gewrichten. Wanneer hier druk op wordt uitgeoefend wordt er een seintje gegeven aan je hersenen dat de omgeving veilig is en je lichaam in rust kan verkeren. Dit heeft een positief effect op het in- en doorslapen.

Producten SensoLife om beter te slapen

Samen wordt gekeken naar het perfecte gewicht van de verzwaring, dat past bij de gebruiker. Ook is er keuze uit meerdere soorten kleuren en maten. Zo kan jij zelf een verzwaringsdeken kiezen die perfect past in jouw of bijvoorbeeld jouw kind zijn slaapkamer, wat het slapen net weer wat aangenamer maakt. SensoLife biedt onder andereverzwaringsdekens, verzwaringsvesten, verzwaringskussens en verzwaarde slaapzakken aan op maat.

Ben jij klaar om beter te slapen?

No Replies to "Een aantal tips om beter te slapen"


    Got something to say?

    Some html is OK